Vérfagyasztó izgalmak után végre kupát nyert a Liverpool!

Tóthpál Zoltán

2012. február 26., vasárnap 19:48

Két hősnek, majd egy győztesnek tapsolt a Wembley közönsége az Angol Ligakupa-döntőben, de a végén igazzá lett a mondás, hogy a kiscsapat nagy meccset nem nyerhet. Hitchcock-i forgatókönyv után a Cardiff maradt a szimpatikus vesztes, a dicsőség a Liverpoolé lett.

A Liverpool esélyeshez méltóan bekezdett a meccsen, első komolyabb helyzetét azonban nem tudta kihasználni. Nem úgy a Cardiff, amely nem szeppent meg a Wembley szokásos hangulatától, szépen lassan felvette a tempót, és a 19. percben Joe Mason révén meglepetésre megszerezte a vezetést. 1–0

Az első osztályú csapat ezután igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, ennek megfelelően magas százalékban birtokolta a labdát a középpályán, de játékából hiányzott a szükséges kreativitás. Az első félidő végére már a fáradtság jeleit is fel lehetett fedezni a cardiffi védelmen, a Liverpool azonban képtelen volt gólt szerezni, így a szünetben még a kiscsapat vezetett.

A második félidőben is támadásban maradt a Liverpool, amely ekkorra egyre jobban beszorította ellenfelét, mondhatni egymás után alakította ki a veszélyes lehetőségeket: már nagyon érett az egyenlítés, amikor a 60. percben Martin Skrtel végre gólba foglalta csapata nyomasztó fölényét, és egy kapu előtti kavarodás után a kapu közepébe lőtte a labdát. 1–1Az egyenlítés után egy ideig még inkább kiteljesedett a Liverpool tudásbeli fölénye, a Cardiff azonban nagy becsvággyal küzdött, a védők minden lövésbe belevetődtek. A 83. percben váratlanul a kiscsapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, egy szöglet után Ben Turner mindenkinél magasabbra emelkedett, de nem tudta tökéletesen irányítani a labdát, ami így elkerülte a „vörösök” kapuját.

A végjátékban ugyanolyan fölényben futballozott a Liverpool, mint az ezt megelőző periódusban, a pálya majdnem felbillent, mégis a kapu elé ekkor már ritkán jutott Kenny Dalglish csapata. Bánkódhatott viszont a Cardiff, amely a 87. percben olyan lehetőséget hagyott ki, amelyet alapesetben nem lehetett volna: Kenny Miller ziccerből célozhatott, ám ahelyett, hogy a kapuba passzolta volna a labdát, nagy erővel lőtt, és jócskán eltévesztette a célt.

Már mindenki a rendes játékidő végét várta, amikor a nagy adok-kapokból még egy kisebb helyzetet alakított ki a Liverpool, Luis Suárez egy kontra után oldalról próbálkozott, nem sok sikerrel.

A hosszabbítás első felében nem rontottak egymásnak a csapatok, a Liverpool óvatosabb volt, mint a rendes játékidőben, a Cardiff pedig miután pihenhetett egy kicsit könnyebben visszaverte a próbálkozásokat. A második hosszabbításban aztán hamar rálépett a gázpedálra a Liverpool, a 108. percben Dirk Kuyt rövidbe tartó lövését nem érte el a Cardiff kapusa, így úgy ekkor nézett ki, hogy a „vörösök” lassan kezdhetnek ünnepelni. 1–2

Semleges néző számára még szerencse, hogy nem így gondolkodtak a cardiffi játékosok, a 118. percben ugyanis még egy drámai fordulatot tartogatott a Ligakupa-döntő: ide-oda pattogott az ötösön belül a labda, amibe az érkező Turner úgy rúgott bele, hogy valahogy átcsorogjon a gólvonalon. 2–2

A büntetőpárbajt így aztán a Cardiff várhatta némi lélektani előnyből, mindhiába, mert a Liverpoolt átsegítette híres küzdőszelleme: a kiscsapat játékosai közül hárman is hibáztak a büntetőpontról, míg a Liverpoolnál csak Steven Gerrard és Charlie Adam nem tudott a kapuba találni, így végül drámai csatában, felejthetetlen pillanatok után a Liverpool emelhette magasba az áhított serleget.


Cardiff City–Liverpool 2–2 (1–0). Tizenegyesekkel: 2–3
Gólszerzők: Mason (19.), Turner (118.) ill. Skrtel (60.), Kuyt (108.)

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.