14,8 milliárd forint volt az államháztartási többlet

MTI

2016. március 7., hétfő 22:40

Az államháztartás központi alrendszere februárban 14,8 milliárd forintos többlettel zárt, szemben az egy évvel korábbi 256,9 milliárd forintos hiánnyal – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a Kormány.hu oldalon.

A tájékoztatás szerint a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3, az elkülönített állami pénzalapok pedig 42,2 milliárd forintos többlettel zártak. A központi alrendszer február havi egyenlege 77,4 milliárd forintos deficitet mutatott.

Az NGM február végi közleménye szerint az államháztartás központi alrendszerének január havi többlete 92,2 milliárd forint lett, a részletes tájékoztatás szerint a központi költségvetés 17,6, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forintos többlettel zártak.

Egy évvel korábban, 2015 februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 256,9 milliárd forintot tett ki, amely jóval alacsonyabb volt az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forintos hiányánál. A kedvező folyamat főként a gazdaság folyamatos növekedése miatti magasabb adóbevételeknek, valamint a kedvezőbb kamategyenlegnek volt köszönhető – tudatta az NGM egy évvel ezelőtt.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.