15 ezer milliárd dollár felett az amerikai államadósság

WL

2011. november 18., péntek 14:54

Az Egyesült Államok államadóssága átlépte a 15 ezer milliárd dolláros határt az amerikai pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint.

Ez átszámítva 11,11 ezer milliárd euró, míg például Olaszországban a hiány 1,8 ezer milliárd eurót tesz ki.

A tartozás ily módon már meghaladta az Egyesült Államok tavalyi, 14,5 ezer milliárd dolláros GDP-jét.
Ezzel az Egyesült Államok is azon országok egyike, ahol az államadósság meghaladja a GDP-t. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Japán GDP-arányos államadósság-rátája 229 százalék, Görögországé 152 százalék, Olaszországé 120, Írországé 114 százalék. Az uniós átlag 82,5, az euróövezet átlaga 88 százalék.

Az Egyesült Államok GDP-arányos államadósság-rátája utoljára a második világháború után, 1947-ben haladta meg a hazai összterméket, 1981-re viszont 32,5 százalékra esett. Még 2007-ben is csupán 64,4 százalék volt, majd a pénzügyi és gazdasági világválság hatására elszabadult a mutató.

Rossz időpontban

Az adat meglehetősen kritikus időpontban került nyilvánosságra: a nyáron létrehozott kétpárti kongresszusi bizottságnak november 24-ig kell előterjesztenie az adósság csökkentésére vonatkozó javaslatait.

A bizottságot akkor hozták létre, amikor az amerikai szenátus és a képviselőház augusztus elején megszavazta az adósságplafon emelését, amivel – ha átmenetileg is – megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A megállapodás értelmében 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. A bizottságnak egy 1500 milliárd dolláros csökkentésre kell stratégiát kidolgoznia. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.