Felfüggesztve maradnak az Aegon és az OTP orosz részvényalapjai

A háború kezdete óta áll a moszkvai tőzsde, és nem lehet hozzáférni a piacokon a szükséges alapvető információkhoz.

Munkatársunktól
2022. 03. 25. 16:44
null
20200610 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az alapkezelők kérelmére – a forgalmazást ellehetetlenítő nemzetközi politikai és pénzügyi okok megszűntéig, de maximum egy évre meghosszabbította az Aegon és az OTP alapkezelők orosz részvényalapjainak felfüggesztését. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Aegon Alapkezelő) Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében 2023. március 25-ig, míg az OTP Alapkezelő Zrt. (OTP Alapkezelő) OTP Orosz Részvény Alapjánál 2023. március 30-ig szól a határidő. Az alapkezelők ugyanis az orosz–ukrán háború következményeként jelenleg nem tudják biztosítani a folyamatos forgalmazás feltételeit. 

Az orosz–ukrán háború megindulásától ugyanis az alapkezelők nem fértek hozzá az orosz piacokon a forgalmazáshoz szükséges alapvető információkhoz, mivel felfüggesztették a moszkvai értéktőzsdét, és az orosz központi bank is korlátozásokat vezetett be. A kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény szerint ugyanakkor egy alapkezelő saját hatáskörben maximum 30 napig függesztheti fel kezelt alapja befektetési jegyeinek folyamatos forgalmazását. Az alapkezelők ezért kérték az MNB-t a felfüggesztés meghosszabbítására, amely kérésnek az MNB – az alapul szolgáló indokok fennálltára tekintettel – eleget tett.

Az alapkezelőknek dokumentumokkal alátámasztott részletes havi tájékoztatást kell beadniuk az MNB részére a felfüggesztési okok fennálltáról, az azokkal kapcsolatos esetleges változásokról, illetve a folyamatos forgalmazás újraindítására tett intézkedésekről. Egyúttal haladéktalanul tájékoztatniuk kell a jegybankot arról, amennyiben a felfüggesztés indokául szolgáló körülmények megszűntek. Az MNB felhívta a két alapkezelő figyelmét arra is, hogy a felfüggesztési okok megszűnésével a részvényalapok befektetési jegyeinek forgalmazását haladéktalanul folytatniuk kell.

A mostani intézkedések kapcsán érintett két orosz részvényalap befektetőinek száma néhány ezer fő. Az alapkezelők a felfüggesztés időszakára saját közlésük szerint nem számítanak fel bizonyos díjakat ügyfeleiknek.

Borítókép: Magyar Nemzeti Bank (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.