Palkovics László: Nem lesznek kárvallottjai a napelemes döntésnek

Hangsúlyozta, hogy a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) esetében az állami támogatás feltételei nem változnak.

Forrás: Vg.hu2022. 10. 14. 14:18
PALKOVICS László
Dunaújváros, 2022. október 14. Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Technológiai és Ipari Minisztérium és a HUMDA Zrt. által „A jelen és jövõ közlekedése okosan" címmel rendezett konferencián a dunaújvárosi Autó Máté szalonban 2022. október 14-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki, aki valamilyen formában engedélyt kapott a napelem-telepítésre, az eredeti feltételekkel tudja megvalósítani a beruházást – mondta a VG kérdésére Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Technológiai és Ipari Minisztérium és a HUMDA Zrt. A jelen és jövő közlekedése okosan elnevezésű dunaújvárosi konferenciáján.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét.

A tárcavezető hangsúlyozta, a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) esetében – ez a 200 millió forintos pályázat volt a legutóbbi – az állami támogatás feltételei nem változnak, ők továbbra is szaldóelszámolás szerint kerülnek a rendszerbe. Palkovics László közölte, a bejelentés azokra vonatkozik, akik most nyújtanak be telepítési kérelmet:

Egyelőre azt szeretnénk, hogy szigetüzemmódban működjenek ott, ahol egyébként az adott transzformátor nem alkalmas a visszatáplálásra.

A miniszter leszögezte, a magyar hálózat nincs abban az állapotban, hogy ilyen gyors ütemű napelemkapacitás-fejlődést le tudjon követni, de nem állnak le a fejlesztéssel, és úgy véli, egy éven belül már nem lesz ilyen probléma Magyarországon. Hozzátette, érdemes megvárni a rendeletet, amely nyilván részletesebben fogalmaz majd, mint Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Ugyanígy a Magyar Közlönyben megjelenő dokumentumra várnak a VG által megkérdezett piaci források, akik megdöbbentek Gulyás Gergely bejelentésén. Több cégvezető is azt mondta, a részletszabályok ismerete nélkül névvel nem szeretne nyilatkozni, ám azt mind megerősítették, hogy a drágulás elkerülhetetlen. A 20-30 százalékos áremelkedés volt a „legnépszerűbb” reakció, más úgy számolt, egy kétmilliós beruházás akár egymillióval is többe kerülhet, akadt viszont olyan, aki a napelemrendszerek egyedisége miatt azt mondta, megjósolhatatlan a változás.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Palkovics László (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.