Akár megegyezhet a februári szinttel a márciusi infláció

A szolgáltatások átárazódása és a forint árfolyama alakíthatja a márciusi inflációt, ami a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint akár meg is egyezhet a februárival. Az Egyesült Államokban a márciusi fogyasztói árindexét várhatóan most is kiemelt piaci érdeklődés fogja kísérni, tekintettel arra, hogy ez nagyban meghatározza majd, hogy a Fed nyáron valóban el tudja-e kezdeni a kamatkondíciók lazítását.

2024. 04. 08. 5:15
LANG4776
infláció
Most az üzemanyagárak felelősek a magasabb inflációért, nem az élelmiszerek drágultak Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) három adattal jelentkezik: csütörtökön jelennek meg a márciusi inflációs adatok, míg pénteken a februári építőipari adatok, illetve a februári ipari teljesítmény második becslése lát napvilágot. Februárban az infláció a várakozásoknál kedvezőbben alakult, éves alapon 3,7, míg havi alapon 0,7 százalékot tett ki, azaz továbbra is a jegybanki célsávban tartózkodott. Várakozásom szerint márciusban mind a havi, mind az éves infláció a februárival azonos szinten maradhatott – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Regős Gábor, a Gránit alapkezelő vezető közgazdásza. Hozzátette, a márciusi áremelkedésben két tényező lesz meghatározó: egyrészt a szolgáltatások átárazódása, másrészt pedig a forint árfolyamgyengülésének árakra gyakorolt hatása.

Fotó: Kurucz Árpád
Az építőipar termelése januárban kedvezően alakult
(Fotó: Kurucz Árpád)

Az építőipar termelése januárban kedvezően alakult – ismertette Regős Gábor. Éves alapon 17,2, míg havi alapon 10,2 százalékkal nőtt. Bár a teljesítmény növekedését indukálhatja a rendelésállomány bővülését, amelyben szerepe van a kamatkörnyezet csökkenésének, illetve az uniós források fokozatos megnyílásának, azonban ez nem egyik napról a másikra következik be: a január végi rendelésállomány még 14,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, annak ellenére is, hogy az új szerződések volumene 21,5 százalékkal bővült. Ez alapján tehát a havi volumenindexben valószínűsíthető valamekkora korrekció februárban – magyarázta Regős Gábor.

Februárban az ipar teljesítménye az első becslés alapján kedvezően alakult: éves alapon 1,8, míg havi alapon 3,5 százalékkal növekedett a teljesítmény, azaz bár a gyenge külső kereslet jelentősebb növekedést nem tesz lehetővé, de az ágazat teljesítménye minimálisan azért tud bővülni. A második becslésből kiderül az egyes ágazatok teljesítménye, illetve a rendelésállomány alakulása.

Kedden teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás március végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Februárban a költségvetési folyamatok kedvezőtlenül alakultak, az első két havi hiány 1704 milliárd forint volt, mely az éves előirányzat 67,8 százaléka – emlékeztetett Regős Gábor. Rámutatott ugyanakkor, a magas februári hiányban egyaránt szerepet játszottak egyedi tételek (13. havi nyugdíj kifizetése, jelentős mértékű Prémium Magyar Állampapír kamatfizetés), illetve struktuális problémák – az utóbbihoz elsősorban az áfabevételek 1,2 százalékos csökkenése sorolható, miközben a februári kiskereskedelmi forgalom alakulása 4,4 százalékos növekedést indokolt volna. Az 1700 milliárd forintos hiányból a kamatkiadások 855,4 milliárd forintot, míg a 13. havi nyugdíj 450-500 milliárd forintot tett ki. Remélhetőleg tehát márciusban a februárinál jóval kisebb hiányról ad számot a Pénzügyminisztérium.
 

Új adat az uniós gyorstájékoztatók között

Az Eurostat adatközlései közül a hétfőn megjelenő januári szolgáltatási teljesítményekre, illetve a kedden megjelenő negyedik negyedéves fizetési mérleg adatokra érdemes felhívni a figyelmet a vezető közgazdász szerint. A januári szolgáltatási teljesítmények adata újonnan kerül a gyorstájékoztatók közé, eddig kevésbé kiemelt helyen jelent meg – hívta fel a figyelmet Regős Gábor. Decemberben a piaci szolgáltatások teljesítménye összességében felfelé húzta az unió gazdaságának teljesítményét: az előállított szolgáltatások volumene az Európai Unióban éves alapon 2,5, míg havi alapon 0,4 százalékkal bővült, míg az eurózónában a két mutató rendre 3,2, illetve 2,4 százalék volt.

Az Európai Unióban a külső egyensúlyi helyzet a harmadik negyedévben sokat javult az egy évvel korábbihoz képest. Az Európai Unióban a folyó fizetési mérleg egyenlege az egy évvel korábbi –1,7 százalékról +2,0 százalékra növekedett. A javulás elsősorban a termékek egyenlegjavulásának eredménye (–81,3 milliárd euróról +75,5 milliárd euróra), de javult az elsődleges jövedelmek egyenlege is, miközben a szolgáltatásoké romlott.

 

Kiemelt figyelem övezi az amerikai inflációt

Az Egyesült Államokban a szerdán megjelenő március inflációs adatot érdemes kiemelni. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban, ami minimálisan kedvezőtlenebb adat a vártnál, illetve az egy hónappal korábbi 3,1 százaléknál. Az árak havi alapon a januári 0,3 százaléknál gyorsabban, 0,4 százalékkal emelkednek. Az inflációs adatot várhatóan most is kiemelt piaci érdeklődés fogja kísérni, tekintettel arra, hogy ez nagyban meghatározza majd, hogy a Fed nyáron valóban el tudja-e kezdeni a kamatkondíciók lazítását – mutatott rá Regős Gábor.

A monetáris politika terén az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülését érdemes kiemelni. Itt sem a kamatdöntés önmaga lesz a kérdés, hiszen szinte kizárt, hogy az EKB lazítani kezdjen az eddigi kommunikációja alapján, hanem az előretekintő iránymutatás: a kedvező inflációs adatok alapján a közeljövőben már várható a monetáris politika lazítása, amelyet a gazdaság helyzete is szükségessé tesz. Kérdés, hogy erre vonatkozóan ad-e valamilyen konkrét jelzést az EKB.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.