Eddig több mint ötezer nyertes pályázat a Napenergia plusz programban

Már előkészületben van a folytatás.

2024. 04. 22. 13:34
Napelemek haztetokon-01
Az orosz-ukrán háború óta az ellátásbiztonság került előtérbe, ami viszont lassította a zöldátállást Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint ötezer nyertes van a Napenergia plusz programban – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn. A tárca a Facebookon közzétett bejegyzésben kiemelte: a kormány 75 milliárd forinttal támogatja a családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A Napenergia plusz programban egy ingatlanra akár ötmillió forint nyerhető el modern napelemes rendszerek telepítéséhez – írják.

Mostanáig közel 17 ezer támogatási kérelem érkezett be, feldolgozásuk folyamatos, 5116 pályázó már kedvező elbírálásban részesült. Az eddigi nyertesek összesen 20,7 milliárd forint támogatást kapnak fejlesztéseikhez – ismertette az EM.

A jövő a zöldenergiáé. A kormány több kiírásban összesen kétszázmilliárd forinttal ösztönzi a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésére és tárolására. A Napenergia plusz programban a bruttó elszámolásba kerülő háztartások juthatnak költségeik kétharmadát fedező, vissza nem térítendő támogatáshoz napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez, felszereléséhez. A nyertesek a nappal megtermelt energiát így később, a csúcsfogyasztási időszakokban használhatják világításra, háztartási nagygépek működtetésére, vízmelegítésre. Önellátási képességük ezzel erősödik, miközben áramszámlájuk csökken – hangsúlyozta a tárca.

A támogatott pályázók átlagosan négymillió forint állami hozzájárulásra tartottak igényt. A Napenergia plusz program keretösszege így akár mintegy 19 ezer család fejlesztéseit is elősegítheti – jelezték a bejegyzésben.

Már előkészületben van a folytatás, amely a több mint tíz éve működő napelemes rendszerek hatékonyabb üzemeltetését segítheti energiatároló támogatott beszerzésével, telepítésével – hívta fel a figyelmet az EM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.