Évente félmillió autót gyártana a BYD Üzbegisztánban

A kínai autógyártó óriás 2027-re tervezi elérni az ötszázezres darabszámot.

2024. 04. 23. 8:30
BYD Seal U típusú elektromos autó a BYD autóátadó ünnepségén a Puskás Arénában 2024. február 23-án. A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai vállalat több milliárd eurós, több ezer új munkahelyet létrehozó óriásberuházással Szegeden épít gyárat. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai BYD cég azt tervezi, hogy 2027-re évi 500 ezer elektromos és hibrid autót gyárt majd Üzbegisztánban – közölte a BYD Uzbekistan Factory igazgatóhelyettese egy taskenti kiállításon.

A BYD kínai konszern tavaly szeptemberben jelentette be, hogy elektromos és hibrid autók gyártásával foglalkozó vállalkozást hoz létre Üzbegisztánban. A kínai cég üzbegisztáni illetékese azt mondta, hogy hamarosan döntenek arról, hogy egy már meglévő gyárat alakítanak át autógyártásra, vagy pedig új létesítményt építenek.

A 2003-ban alapított BYD Auto az egymilliós darabszámot 2021 májusában érte el, ezt mindössze 18 hónap alatt sikerült megháromszorozni, az ötmilliós érték eléréséhez további kilenc hónap, a hétmillióhoz pedig már csupán újabb hét hónap kellett, ami idén márciusban volt.

A BYD tavaly gyorsan növelte piaci jelenlétét világszerte, személyautóinak exportértékesítése 337 százalékkal bővült, elérte a 240 ezret. Ezzel az eredménnyel az új energiákkal hajtott járművek (new energy vehicles – NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált autók vezető kínai exportőrévé vált. A márka személyautói már 64 országban kaphatók világszerte.

A vállalat jelentős energiákat fordít termelésének globalizálására is, új üzemeket tervez nyitni Thaiföldön, Brazíliában, Üzbegisztánban és Magyarországon. A cég tavaly decemberben jelentette be, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét, ahol elektromos autókat fog előállítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.