Két hetük van az üzemanyag-kereskedőknek, hogy csökkentsék az áraikat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Ásványolaj-szövetséggel közölte a kormány döntését.

2024. 04. 25. 17:37
LANG7070 20240115 Kaposvár

Tankolás illusztráció, üzemanyag.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Illusztráció Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) illetékeseit. A tárcavezető tájékoztatta a feleket arról, hogy a kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette az üzemanyagpiacon kialakult helyzetet – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. 

A tárcavezető megállapította, hogy háború van, és háborús árak vannak az üzemanyagpiacon, amely jelentős terheket ró a családokra. Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa, hiszen nem a családoknak kell megfizetniük a háború árát.

Nagy Márton az egyeztetésen ismertette a kabinet döntését: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz. Erre a kereskedőknek két hetük van.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, amelynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz. A régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében, további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás.

A MÁSZ képviselői a megbeszélésen tudomásul vették a kormány családok védelmét szolgáló szándékait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.