229 milliárd forintnyi hitelt adott eddig a Diákhitel Központ

BL

2012. április 26., csütörtök 21:59, frissítve: péntek 09:11

A piaci finanszírozással és nyereségcél nélkül, ám állami kezességvállalással működő Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2011-ben 0 forint adózás előtti eredményt könyvelt el, mérleg szerinti eredménye -18 millió forint. A társaság 2011-ben 20,8 milliárd forint összegű hallgatói hitelt folyósított.

A magyar hallgatói hitelrendszert működtető DK piaci pozícióját 2011-ben a makrogazdasági események és a felsőoktatásban tapasztalható tendenciák befolyásolták – közölte a társaság éves jelentését ismertetve. A felsőoktatási szektorban a vállalat működésére jelentős hatást gyakorló változás tavaly még nem történt, de elkezdődtek a felsőoktatási reform előkészületei.

A DK speciális hitelezési tevékenységet végez, az alapítói szándéknak megfelelően nyereségcél nélkül működik. A társaság 2011. évi adózás előtti eredménye 0 forint, mérleg szerinti eredménye azonban -18 millió forint a társasági adófizetési kötelezettség miatt. Az előző évben a társaság mérleg szerinti vesztesége 9 millió forint volt.

A zrt. a magyar hallgatói hitelrendszer modellje alapján piaci finanszírozású, így a működéséhez szükséges forrásokat – állami készfizető kezességvállalás mellett – továbbra is a pénz- és tőkepiacokról vonja be. A társaság adósságportfóliója 2011-ben nettó 7,3 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött. Az ügyfelektől visszafizetésként befolyó pénzáramlások tavaly 105 százalékban fedezték az új hallgatói hitelfolyósításokat.

A Diákhitel Központ 2001. évi indulásától 2011. december 31-éig közel 319 ezer fő részére folyósított hallgatói hitelt, 2011-ben összesen 20,8 milliárd forint összegben, amely mintegy 5 százalékkal maradt el az előző évitől. A hitelrendszer 2001. évi indulásától 2011. december 31-éig mintegy 229 milliárd forint összegű hitelt folyósított a vállalat. A DK 2011. július 1-jével 50 bázisponttal, 8 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát, amely így a pénzügyi év második hat hónapjában a működés kezdete óta legalacsonyabb mértékű volt.

A cég tavaly is jelen volt a magyar kötvénypiacon, a 2011. március–szeptember közötti időszakban öt alkalommal, összesen 20 milliárd forint névértékben hozott forgalomba állami készfizető kezességgel biztosított, DK2014/01 jelű kötvényeket, november–decemberben a DK2015/01 jelű sorozatból bocsátott ki, összesen 10 milliárd forint névértékben. A kibocsátott értékpapírokat bevezették a Budapesti Értéktőzsdére. A társaság tőkepiaci jelenléte továbbra is folyamatos, 2011. december 31-én összesen négy kötvénysorozatával mintegy 73 milliárd forint névértékben lehetett kereskedni a BÉT-en.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.