3 milliárd euróra nőhet a keret

WA

2012. június 22., péntek 16:39, frissítve: péntek 16:40

Sikeresnek tartotta az Európai Kutatási Együttműködési Szervezet (Eureka) magyar elnökségének egy évét Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken, az időszakot lezáró miniszteri konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten.
Ismert, az Eureka programnak köszönhetően márciusban a közepes cégek piacorientált tevékenységének támogatására jelentek meg pályázati kiírások. Cséfalvay korábban azt is közölte, a tervek szerint a 74,6 milliárd forintos kutatás-fejlesztés-innnovációs 2012. évi keretre az összes kiírás megjelenik az első félévben.

Kiemelte: Magyarország tavaly júliusban vette át egy évre az Eureka-elnökséget, és ez idő alatt erősödött a szervezet pozíciója az európai innovációs politikában, és bővült tagsága. A Budapest dokumentum elfogadásával növekedhet a kis- és középvállalkozásokat támogató Eurostars–II program pénzügyi lehetősége 2014–2020 között – tette hozzá.

Az Eureka 1985-ben jött létre, célja a kutatás-fejlesztési projektek támogatása, koordinálása. Jelenleg 41 teljes jogú tagja van, köztük az Európai Bizottság, Magyarország húsz éve tagja a szervezetnek. A magyar Eureka-elnökség alatt vették fel 41. teljes jogú tagnak Montenegrót, társult tagnak Kanadát, és meghosszabbították Dél-Korea társult tagságát.

Cséfalvay a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Eurostars–I programnak eredetileg 800 millió euró kerete volt 2007–2013 között, az igények alapján az összeget megemelték egymilliárd euróra. 2014–2020 között az Eurostars–II pénzügyi forrása várhatóan 2-3 milliárd euróra növekszik, ezen belül 1-1,5 milliárd eurót tesz ki a magánszektor, és ugyanekkorát a tagállamok és az EU hozzájárulása.

4000 innovatív projekt

Az államtitkár kitért arra, hogy az Eureka-programban megalakulása óta több mint négyezer innovatív projekt valósult meg mintegy 30 milliárd euró költségvetéssel. Magyarország tagsága alatt, az elmúlt húsz évben 80 olyan Eureka-projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet, jelenleg 15 magyar részvételű Eureka-projekt van folyamatban, amelyekben 25 magyar partner vesz részt.

Magyarország támogatja a magyar partnerek részvételét az Eureka-programban, erre a célra tavasszal egymilliárd forint kerettel pályázatot hirdettek az innovációs alap terhére, és ez a lehetőség a jövőben is adott lesz – mondta az államtitkár.

Erősítik az együttműködést

Erdő Sándor, az Eureka szervezetet irányító, úgynevezett magas szintű munkacsoport elnöke kiemelte: lépéseket tettek annak érdekében, hogy a finanszírozásban nagyobb kockázatot jelentő innovatív kisvállalkozások is forráshoz jussanak.

Davut Kavranoglu, az Eureka-elnökséget Magyarországtól átvevő Törökország tudományos, ipari és technológiai miniszterhelyettese hangsúlyozta: folytatni kívánják a magyar elnökség alatt megkezdett munkát, és az együttműködés erősítésére fókuszálnak.

John McDougall, a kanadai nemzeti kutatási tanács elnöke kijelentette: büszkék Eureka-társult tagságukra, amely lehetővé teszi, hogy még inkább bekapcsolódjanak a gyümölcsöző kutatási projektekbe.

Sanja Vlahovic, Montenegró tudományos minisztere hangsúlyozta, hogy céljuk egybeesik az Eureka prioritásaival, köztük a kis- és középvállalkozások támogatásával, az innováció elősegítésével.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.