30 milliárd eurós segítség a spanyoloknak

WA

2012. július 10., kedd 06:43, frissítve: kedd 08:27

Az euróövezet pénzügyminiszterei keddre virradóra megállapodtak a Spanyolországnak szánt pénzügyi mentőcsomag felhasználásának módjáról, azzal, hogy még július végéig átutalják a csomag első, 30 milliárd eurós részletét a megrendült spanyol bankok újratőkésítéséhez.
Suppan Gergely az mno.hu kérdésére elmondta, nem beszélhetünk kivételezésről Spanyolországgal kapcsolatban. „Összehasonlításképpen Magyarország nyolc éve túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ami a spanyolokról nem mondható el. Spanyolország korábban megbízható adós volt, s a recesszió is sokkal nagyobb, mint más európai államokban.”

Mint Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport frissen újraválasztott elnöke az éjszakába nyúló brüsszeli tanácskozás után elmondta, az ügyben „politikai megállapodásra jutottak egy memorandum tervezetéről”. A cél az, „hogy ezt a hónap második felében hivatalos formába öntsék, lehetővé téve 30 milliárd euró átutalását még a hónap végéig” – mondta.

A luxemburgi kormányfőt éjjel választották meg újra az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács élére. Juncker mandátumának meghosszabbításáról egy európai tisztségviselő számolt be. „Mandátuma két és fél évre szól, de ennek csak egy részét fogja kitölteni” – mondta egy másik forrás. A miniszterek még találkozójuk elején Yves Mersch luxemburgi jegybankelnököt javasolták az Európai Központi Bank igazgatótanácsának egyik megürült helyére, ez volt ugyanis Juncker feltétele az újabb mandátum elfogadásához. Mersch jelölését hivatalosan az Európai Unió (27 tagország) pénzügyminiszteri tanácsa elé kell még terjeszteni kedden. A miniszterek a német Klaus Reglinget, az ideiglenes jelleggel létrehozott uniós stabilitási alap (EFSF) vezetőjét választották a július elsején induló új, állandónak szánt euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) élére.

Egy év haladék

Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának közlése szerint az Eurócsoport tagjai megegyeztek abban is, hogy Spanyolországnak – gazdasági nehézségei miatt – egy év haladékkal, 2014-re kell csak az unióban elvárt 3 százalékos küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát.

Emellett lehetővé teszik Madridnak, hogy GDP-arányos költségvetési hiánya idén az eddig célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék legyen – mondta.

Újratőkésítés: 20-án lesz végleges döntés

A spanyol bankok újratőkésítését célzó csomagról, amelynek teljes összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, az Eurócsoport július 20-i találkozóján hoznak majd végleges döntést. Az Eurócsoport vezetői a brüsszeli sajtóértekezleten közölték, hogy új euróövezeti mentőalap, az EMS forrásaiból végrehajtott rekapitalizációhoz nem lesz szükség az egyes tagállamok garanciájára.

Kell egy európai felügyeleti rendszer

Mi lesz veled euróövezet?

A legutóbbi EU-csúcsértekezlet egyébként jó kezdeményezései sem elegendők arra, hogy eloszlassák az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci aggodalmakat, és így ahhoz sem, hogy a piacok kockázatvállalási „üzemmódra” váltsanak – derül ki az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport új felméréséből. Egyes londoni elemzők már azt modellezik, hogy az euróövezet felbomlása esetén a távozó országok új valutái milyen mértékben értékelődnének le.

Martonyi János külügyminiszter is kijelentette hétfőn, azonnali és határozott lépésekre van szükség az Európai Unió válságának megoldására.

Olli Rehn mindazonáltal kijelentette: ahhoz, hogy ez lehetséges legyen „szükség lesz egy (európai) felügyeleti rendszerre”. Szavai szerint az Európai Bizottság szeptember elejéig kell benyújtania bankok EKB-felügyeletére vonatkozó javaslatokat, oly módon, hogy annak terve az év végéig elkészüljön. „Ez ambiciózus, de megvalósítható menetrend” – tette hozzá.

Francia támogatás

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette, Párizs támogatja, hogy a spanyol pénzügyi rendszer rendbetételére szánt hiteleket visszamenőleges hatállyal közvetlenül a segítségre szoruló egyes bankokra terheljék rá, amennyiben ezt az EMS mentőalapja lehetővé teszi.

„Ami Franciaországot illeti, mi (...) emellett érvelünk” – mondta Moscovici. A francia miniszter hozzátette, hogy a spanyol kormány a következő napokban kiegészítő pénzügyi intézkedéseket jelent majd be az idei GDP-arányos államháztartási hiány 6,3 százalékra  csökkentése érdekében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.