35 ezer embernek adnak munkát

Károly Gábor

2012. május 9., szerda 12:20

Jelentős a svájci jelenlét Magyarországon, s most ne csupán a boltok polcain található lila tehenekre gondoljunk. A svájci kötődésű cégek közel 35 ezer embernek adnak munkát Magyarországon. A Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara második alkalommal rendezi meg a Swiss Business Dayt.

A Swisscham Hungary Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara 1995-ben alakult, teret adva a két ország gazdasági és kereskedelmi együttműködésének. Az első „business day”-re két évvel ezelőtt került sor. A kamara elnöke, Béres István a rendezvény előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az még inkább egy zártkörű rendezvény volt, melyet azzal a céllal szerveztek, hogy a Magyarországon működő svájci kötődésű cégek megismerjék egymást. Ennek a sikerén felbuzdulva második alkalommal kerül megrendezésre a Swiss Business Day, mely immár a nagyközönség számára is nyitva áll.

Béres István kiemelte, a svájci–magyar együttműködések kapcsán arra törekednek, hogy ez ne csupán „egyirányú utca” legyen: nemcsak svájci cégek magyarországi befektetéseit kívánják ösztönözni, támogatni, hanem fordítva is. „A kétirányú forgalom a cél. Támogatjuk azokat a magyarországi cégeket is, akik akár beszállítóként, exportőrként érdekeltek lehetnek a svájci–magyar kapcsolatokban” – tette hozzá a kamara elnöke.

Jelentős a svájci jelenlét

A sajtótájékoztatón részt vett Christian Mühlethaler svájci nagykövet is, aki „csodálatosnak” tartja, hogy a svájci cégek hetedik helyen állnak a foglalkoztatás területén, míg a közvetlen befektetések terén a 10. helyet foglalja el Svájc Magyarországon. „Már így is jelentős a magyarországi jelenlét, mely a továbbiakban még bővülhet, hiszen több befektetés még függőben van” – tette hozzá. Béres István kiegészítette a nagykövet által mondottakat azzal, hogy a közel 300 svájci érdekeltségű Magyarországon működő cég mintegy 35 ezer embernek ad munkát.

A nagykövet úr egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Svájc valóban korlátozza a Közép-Kelet-Európából érkező munkaerő számát, de ehhez minden joga megvan. A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott tíz új tagállammal szemben élhetnek korlátozásokkal, melyet tíz évig tarthatnak fenn, tehát 2014-ig lesz ez érvényben. Mühlethaler kiemelte, hogy korábban a 15 régi tagállammal is hasonló megállapodást kötöttek – melynek értelmében maximum kilenc hónapot dolgozhatnak Svájcban külföldiek.

A magyarok nem terveznek hosszabb távra

„A svájci lakosság 23 százaléka külföldi, mely egyedülállóan magas. A kormány arra törekszik, hogy megakadályozza a külföldiek masszív számban történő letelepülését hosszabb időre, melyet egy népszavazás is megerősített” – mondta a svájci nagykövet.

Pintér Márk, a Swiss Business Club elnöke hozzátette, hogy Svájcban nagy volt a sajtóvisszhang ezzel kapcsolatban. Azonban a Svájcban dolgozó magyarok több mint 90 százaléka csak maximum egy évre tervezi a kinti munkavállalást.

Az erős franknak a svájciak sem örülnek

A svájci frank rendkívül sokat erősödött az euróval szemben az elmúlt időszakban, mely leginkább a svájci gazdaságra van drámai hatással. Mühlethaler kiemelte, hogy a svájci termékek csak jóval drágábban eladhatók így, ugyanakkor a Magyarországra érkező export mértéke csupán 1,6 százalékkal csökkent. Béres István hozzátette, hogy az erős frank Magyarországon néhány gazdasági ágazatban kifejezetten előnyös, s ez érezteti is hatását.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.