4,7 milliárd dollár értékben vesznek fegyvert európai országok az USA-tól

MN

2018. április 5., csütörtök 08:44, frissítve: csütörtök 10:10

Az amerikai kormány jóváhagyott szerdán 4,7 milliárd dollár értékű fegyvereladást több európai szövetségesének, köztük Szlovákiának, amely 15 darab F–16-os harci repülőgépet vásárol, ha a pozsonyi kormány úgy dönt, hogy F–16-osokkal korszerűsíti flottáját, nem pedig a svéd JAS–39-esekkel.

A többi szóban forgó európai NATO-szövetséges Spanyolország és Nagy-Britannia. A jóváhagyásról a kormány – a közlemény szerint – értesítette az amerikai kongresszust is.

A szlovák légierő jelenleg orosz gyártmányú, MiG–29-es típusú vadászrepülőgépeket tart hadrendben. Ezeknek a gépeknek a műszaki élettartama 2029 és 2035 között lejár – modernizálásukról 2014 tavaszán szerződést kötöttek az orosz gyártóval –, de Pozsonynak gondoskodnia kell a flotta pótlásáról, amire már csak az F–16-osokat gyártó amerikai Lockheed Martin és a JAS–39-eseket gyártó svéd Gripen esélyes.

Az MTI összefoglalója szerint

  • a Szlovákiának történő esetleges amerikai fegyvereladás értéke 2,91 milliárd dollár, de ebben már benne vannak az F–16-osok pótalkatrészei és levegő-levegő rakétái is.
  • Spanyolország 17 darab CH–47F Chinook szállító helikoptert fog vásárolni az amerikai Boeingtól. Az eladás értéke a felszerelésekkel együtt 1,3 milliárd dollár.
  • Nagy-Britannia pedig 500 millió dollárt fog költeni pilóta nélküli repülőgépekre, nevezetesen a General Atomicstól fog vásárolni MQ–9 Reaper felderítő, illetve harci drónokat.

Márciusban egyébként a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) ismertette jelentését, melyből az derült ki: az Egyesült Államok az utóbbi öt évben megerősítette vezető pozícióját a globális fegyverpiacon a fegyvereladások mintegy harmadával.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.