5 milliárdot ad a kormány a Richternek

MTI

2016. március 10., csütörtök 19:49

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a debreceni kapacitásbővítés révén 125 új munkahely jön létre magasan kvalifikált, speciális munkakörben.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik és 2018-ban fejeződik be.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedése új fázist ért el azzal, hogy egyre több olyan magyar tulajdonosi hátterű közepes és nagyvállalat működik, amelyek képesek önálló fejlesztésekre és részesévé tudnak válni az ezt támogató rendszernek.

Tavaly volt minden idők legmagasabb magyar gyógyszerkivitele, 4,5 milliárd euró értékben, ebből 1,2 milliárd a Richter kiviteléhez kötődik – ismertette a miniszter. A tárcavezető kiemelte: a Richter első számú exportpiaca Oroszország, a magyar kormány minden eszközzel támogatja a hazai gyógyszergyár ottani pozícióját, példaként említette, hogy a legutóbbi moszkvai látogatáson legmagasabb szinten napirenden volt ez a téma, a soron következő magyar–orosz gazdasági vegyes bizottsági ülésen is szerepelni fog a napirendek között.

A külgazdasági miniszter kitért arra, hogy a Richter beszállítóinak 75 százaléka magyar cég, amelyek tavaly így 75 milliárd forint bevételre tettek szert.

Bogsch Erik azt mondta: árbevételük 12 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.

A Richter 2012-ben adta át debreceni biotechnológiai üzemét, amelyet 25 milliárd forintos beruházásból valósított meg. Az üzem jelenleg több mint 200 munkavállalót foglalkoztat. Az üzem tervezésekor már biztosították a lehetőséget a távlati bővítésre. A most induló fejlesztéssel a Richter közel megduplázza jelenlegi biotechnológiai gyártókapacitását, az előállított termékek minősítésére alkalmas analitikai kapacitást hoz létre, valamint megoldja a speciális tárolási feladatokat is a teljes országra vonatkozóan. A gyógyszergyár rendelkezik egy biotechnológiai fejlesztőlaboratóriummal is Budapesten. A Richter első, saját fejlesztésű bioszimiláris termékei már európai törzskönyvezés alatt állnak, és a hatósági engedélyezési folyamat függvényében ezekkel a vállalat 2017-ben piacra is léphet.

A bioszimiláris gyógyszer olyan, hatóanyagként legtöbbször fehérjét tartalmazó, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló legyen egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez, azaz a referenciatermékhez. A biotechnológiai termékek világpiacának növekedési üteme meghaladja az évi 10 százalékot, és a jelenlegi klinikai fejlesztések mintegy harmada biotechnológiai fejlesztés. Az Európai Unióban már minden harmadik új gyógyszer biotechnológiai eredetű.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.