Nyolc- helyett tizenkétmilliárdból újítják fel az Eiffel-csarnokot

MN

2017. július 15., szombat 15:49, frissítve: szombat 16:50

A tervezett 8 helyett végül 11,9 milliárd forintból alakít ki a Strabag Építő Kft. új műhelyházat és próbacentrumot a Kőbányai út 30. szám alatti Villamosmozdony-javító Csarnokban (Eiffel-csarnok) és az ahhoz kötődő további épületekben az Operaháznak és az Erkel Színháznak, miután gyorsított tárgyalásos eljárással megegyezett a Magyar Állami Operaház az építőcéggel – derült ki a közbeszerzési értesítőben szombaton megjelent hirdetményből, amelyre az Mfor.hu hívta fel a figyelmet.

A Strabagra generálkivitelezési feladatok várnak, beleértve a bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákat. Nem mellesleg a tavaly augusztusi, generálkivitelezési munkákra vonatkozó hirdetmény még hétmilliárddal számolt. A kormány ugyanakkor első szándékból 14,5 milliárd forintot fordított volna a projektre, legalábbis ezt a keretet fogadták el még 2015 nyarán. 

Tavaly már két tender is eredménytelenül zárult. A kormányhatározatok szerint a felújított Operaházat 2018. május 24-ig kell megnyitni, és az Opera-felújítás elkezdésének feltétele az Eiffel-csarnok elkészítése.

A Népliget szomszédságában fekvő Eiffel-csarnok korábban a MÁV északi járműjavítójaként szolgált, 220 méteres hosszal és 110 méteres szélességgel az ország legnagyobb állami kézben levő ipari műemlék épülete. Az 1886-ban épített, acélszerkezetű épület az Operaház és az Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd. Ugyanakkor a díszlet- és a jelmezraktárak mellett helyet kapnak benne többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.