A beinduló járműgyártás sem tudta megmenteni a GDP-t

2013. március 8., péntek 13:10, frissítve: péntek 13:47

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent – közölte pénteken a KSH.

Az adatok megegyeznek a február közepén megjelent előzetes számokkal. Tavaly egyetlen alkalommal sem nőtt a magyar GDP az előző negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a gazdaság a 2012 második negyedévétől kezdve technikai recesszióban van. A tavalyi egész éves visszaesést alapvetően a mezőgazdaság (-21,3 százalék) és az ipar (-1,2) teljesítményének zsugorodása okozta, míg az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás hozzáadott értéke nőtt.

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal, az előző negyedévéhez képest 0,9 százalékkal esett vissza. Az előző negyedévhez képest a mezőgazdaság és a szolgáltatások teljesítménye az ötödik negyedéve csökkent, míg a feldolgozóipar és az építőipar mind a négy tavalyi negyedévben visszaesését mutatott.

A háztartások fogyasztása javult

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása négy negyedév csökkenés után először mutatott (0,7 százalékos) növekedést a múlt év végén. A beruházások hetedik negyedéve a legnagyobb, 1,5 százalékos ütemben csökkentek a múlt év végén. Az áruk és szolgáltatások exportja a múlt év közepétől csökken, míg az import harmadik negyedéve mutatott zsugorodást a múlt év negyedik negyedében. A negyedik negyedévben nettó importot regisztrált a statisztika, úgy hogy 2008 harmadik negyedéve óta először a külkereskedelem 0,2 százalékponttal csökkentette az éves összevetésű negyedik negyedévi GDP-t.

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában
Nem változik a kormányzati gazdaságpolitika iránya, és változatlanok maradnak a 2010 óta érvényes célok is: az államadósság csökkentése, az egyensúly megteremtése és a foglalkoztatás növelése – hangoztatta korábban Varga Mihály, akit pénteken neveztek ki a Nemzetgazdasági Minisztérium élére.

A magyar GDP értéke 2012-ben folyó áron 28 276 milliárd forint volt, egy főre vetítve 2,844 millió forint. A most közölt éves összevetésben 2,7 százalékos GDP csökkenésnél nagyobbat utoljára 2009. utolsó negyedévében regisztrált a KSH, akkor a bruttó hazai termék 4,4 százalékkal zuhant.

A járműipar sem tudta ellensúlyozni a mínuszokat

Az egy évvel korábbihoz képest a múlt év negyedik negyedévében a mezőgazdaság teljesítménye az előző évi magas bázist követően és a 2012. évi aszálykárok következtében 26,4 százalékkal esett vissza. Az ipar hozzáadott értéke 3,8, ezen belül a feldolgozóipar 3,4 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék (GDP) alakulása (2002-2012)
A bruttó hazai termék (GDP) alakulása (2002-2012)
Fotó: MTI

A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott. Ezt nem tudta ellensúlyozni az egyre jelentősebb súlyt képviselő járműgyártás október–novemberi termelésbővülése, amelynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt. Az építőipar teljesítménye 6,1 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben.

A GDP mögött

A múlt év negyedik negyedévében a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ehhez Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője hozzátette: a szolgáltatások részaránya a GDP-ben 54,7 százalék. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a kereskedelem teljesítménye mérséklődött, míg a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágé növekedett.

A szállítás, raktározás ág teljesítménye 1,7 százalékkal esett vissza, az ipar teljesítményével összhangban. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,6 százalékkal csökkent. Ebben a negyedévben is tovább folytatódott a lakossági és a vállalati hitelek volumenének csökkenése. Ugyanakkor 3,1 százalékkal nőtt az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében.

A múlt év egészében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal csökkent – áll a KSH közleményében. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,3, a szolgáltatásoké pedig 0,5 százalékkal csökkent. A háztartások tényleges fogyasztása 2, zsugorodott, míg a közösségi fogyasztás 0,5 százalékkal növekedett. Mindennek eredményeként a végső fogyasztás 1,7 százalékkal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,8 százalékkal, míg a bruttó felhalmozás 11,5 százalékkal maradt el az előző évitől. A belföldi felhasználás 3,7 százalékkal csökkent, miközben az export 2 százalékkal, az import 0,1 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.