A cégeknek is megéri gyakornokot alkalmazni

2014. január 28., kedd 16:28, frissítve: kedd 16:35

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek, amellyel képesek lesznek helytállni a munkaerőpiacon – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára kedden Budapesten a Siemens Zrt. tanműhelyében, a duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatón.

A duális képzésben a tanulók a szakmai, elméleti ismereteket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél folyik.

A kis cégeknek is megéri tanulót alkalmazni

A kormány 2010 óta meghatározó átalakításokat hajtott végre a szakképzésben – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, többféle intézkedéssel teszik érdekeltté a vállalkozásokat, az intézményeket, a szülőket és tanulókat, hogy részt vegyenek ebben a munkában.

A vállalkozásoknál lényegesen egyszerűsítették a gyakorlati képzés költségeinek elszámolását. Tavalyig fejenként évi 440 ezer forint volt a normatív támogatás, amit egy tanuló után igénybe lehetett venni, ez 2014-ben 453 ezer forintra nőtt, és a költségvetés lehetőségeit figyelembe véve szeretnék növelni ezt az összeget, különösen a hiányszakmák esetében – ismertette Czomba Sándor. Kiemelte: a szabályozást úgy alakították át, hogy egy mikro- vagy kisvállalkozásnak is megérje tanulót foglalkoztatni.

Még több ilyen vállalat kéne

A tanulói szerződéssel foglalkoztatott diákok tanulmányi eredményüktől függően havi nettó 10-30 ezer forint közötti támogatást kaphatnak, de hiányszakmák esetében ez az összeg több lehet – mondta el az államtitkár. Czomba Sándor közölte azt is: hamarosan bejelentenek egy új támogatási formát, amellyel a hátrányos helyzetű családból származó fiatalokat fogják segíteni. A 2013–14-es tanévben már 48-49 ezer tanulói szerződéses fiatal vesz részt duális szakképzésben – összegezte az államtitkár.

Versenyképes tudást biztosít a duális képzés – mondta Czomba Sándor Budapesten.
Versenyképes tudást biztosít a duális képzés – mondta Czomba Sándor államtitkár.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést a tanulók, de nagy szükség van további cégekre, amelyek bekapcsolódnak ebbe a modellbe.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Emlékeztetett arra, hogy a kamara már 15-20 éve szorgalmazta a duális képzés bevezetését. A nagy elmozdulás 2010-ben sikerült, amikor megállapodtak a kormánnyal a duális szakképzés elindításáról. Tavaly szeptembertől már a teljes magyar szakképzésben bevezették ezt a képzési formát – mutatott rá Parragh László.

Németországban százéves tradíciója van

Dale A. Martin, a sajtótájékoztatónak helyet adó Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Siemens Németországban már mintegy száz éve elindította a duális képzést. Magyarországon az elsők között vezette be ezt a képzési formát, a gödöllői Madách Imre szakiskolával közösen.

Az elnök-vezérigazgató, aki egyben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, hangsúlyozta, hogy a Magyarországon jelen lévő német vállalatok nemcsak munkahelyet teremtenek, hanem a magas színvonalú szakképzésben és a kutatás-fejlesztésben is komoly szerepet vállalnak.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra: a következő hetekben-hónapokban folynak a szakmaválasztások, most döntenek a családok arról, hogy szeptembertől milyen iskolába járjanak a gyerekek. Ebben kíván segíteni a hivatal, amelynek honlapján részletes információkat találhatnak az érdeklődők a duális szakképzésről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.