A csehek látják a legsötétebben a jövőt

NT

2012. március 26., hétfő 23:31

A visegrádi négyek lakossága közül országuk gazdaságának jelenlegi állapotát a magyarok értékelik a leginkább negatívan, míg a lengyelek leginkább kedvezően. A jövőbeni gazdasági várakozásokat azonban a legsötétebben a csehek látják – derült ki abból a felmérésből, amelyet az év elején készítettek Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A felmérést, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában, a The Central European Opinion Research Group megbízásából helyi ügynökségek készítették, Csehországban a prágai CVVM közvélemény-kutató ügynökség.

Ellenzi a régiók európai uniós támogatásának jövőbeni tervezett csökkentését a négy visegrádi ország és Szlovénia. Bővebben >>>

Lengyelország esetében a mai helyzetet a megkérdezettek 36 százaléka értékelte negatívan, s mintegy 20 százalék pozitívan. Csehország esetében a negatív minősítés aránya 62 százalék volt, míg a pozitívaké 7 százalék. Szlovákiánál 75 százalék tartja rossznak, és 3 százalék jónak a gazdasági helyzetet. Magyarországon a megkérdezettek 85 százaléka értékelte kritikusan a mai gazdasági helyzetet, míg egy százalék kedvezően nyilatkozott.

Ami a jövőbeni gazdasági fejlődést illeti, mind a négy közép-európai ország lakossága körében magasabb a negatív várakozások aránya a pozitívaknál, csak a mértékek különböznek.

A legoptimistábbak a lengyelek, ahol 12 százalék javulást vár, 44 százalék szerint marad a mai helyzet, míg 36 százalék szerint romlás várható. A csehek körében csak 4 százalék vár javulást, 20 százalék szerint nem lesz sem jobb, sem rosszabb, míg 73 százalék a helyzet romlására számít. Magyarországon 12 százalék számít javulásra, a megkérdezettek 27 százaléka szerint semmi sem változik a jövőben, míg 54 százalék szerint a mai helyzet tovább romlik. Szlovákiában az emberek 11 százaléka szerint javulni fog a helyzet, 37 százalék semmi változást nem vár, míg 46 százalék szerint a gazdasági helyzet romlani fog.

„A visegrádi négyeknek (V4) »vissza kell térniük a játszmába«, s erre az Európai Unió költségvetésének kulcsfontosságú tárgyalásakor kerül sor.”


A csehországi felmérést országos mintán 1090 személy megkérdezésével készítették – közölte a CVVM.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.