A feketelistára tett médiában magyarázkodik a szír rezsim

tt

2012. március 13., kedd 16:57, frissítve: kedd 17:28

Média-ellentámadást indított a mindenfelől mészárlásokkal vádolt damaszkuszi rezsim, hogy véres képsorok segítségével ítélje el a külföldi sajtó „hazugságait”, és az erőszakot „terroristák” nyakába varrja.

Az ellenzéki erők azzal vádolták hétfőn a rendszerpárti milíciákat, hogy mészárlást hajtottak végre a közép-szíriai Homsz város Karm-ez-Zejtún negyedében, és a megcsonkított nők és gyermeket szörnyű képei bejárták a világot.
A hivatalos média – elítélve a Szíria elleni „médiahisztériát” – azzal vágott vissza, hogy a „fegyveres terroristabandáknak” nevezett felkelők helyi lakosok megölésével és holttestük lefilmezésével maguk váltották ki Bassár el-Aszad elnök rendszerének nemzetközi elítélését.

Az állami televízió a saját változatát is sugározta a mészárlásról, szünet nélkül mutatva az állítólag karm-ez-zejtúni holttestek képeit. „A terroristák azért követték el e bűntetteket, hogy vérszomjukat csillapítsák” – sulykolja a tévé főként a hazai közönség számára, s az üzenetet átveszi a SANA hivatalos hírügynökség is.

A rezsim drákói korlátozásokat ró a külföldi médiára a válságról szóló híreket, tudósításokat illetően, az állami tv stábja viszont ott lehetett hétfőn az események közvetlen közelében, hogy meginterjúvolja a karm-ez-zejtúniakat „a fegyveres bandák atrocitásairól”. „A fegyveresek azért ölték meg őket, mert támogatták az államot” – mondja a kamerába egy lakos. „Ez hát a terroristák által követelt szabadság” – veti oda egy másik.

„Média- és lélektani háború ez – vélekedik Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának elnöke. – A hivatalos média a rezsimet szolgáló igazságról beszél, nem a helyszínen tapasztalható valóságról.”

A damaszkuszi vezetés nem ismeri el az egy év óta véres eszközökkel elfojtott népi tiltakozást, pedig a tüntetésekről és azok vérbe fojtásáról számtalan videó tanúskodik, amelyeket ellenzékiek feltettek a hálóra. A hivatalos média ezzel szemben főként a bahreini tiltakozások elnyomásával foglalkozik.

Washington feketelistára tette a szíriai közrádiót és -televíziót, „az erőszakcselekmények elleplezésével” vádolva azokat. Damaszkusz „a véleményszabadság elkobzásának” nevezte ezt. A szíriai állami tv üzenete világos: Aszad országában „minden jól megy”. Idilli képeket mutatnak vásárolgató, régészeti helyekre kiránduló szíriaiakról, hóban hancúrozó gyerekekről.

A Szíria elleni „arab és nyugati összeesküvés” elméletét alátámasztandó a tv nemrég olyan riportfilmet sugárzott, amelyben állítólagos kormányellenes aktivisták éppen beszámolókat „fabrikáltak” az al-Dzsazíra, az al-Arabíja és a CNN hírtévék számára. Az állami televízió gyakran ad helyet – többségükben „bűnbánó” – „terroristák vallomásainak”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.