A fél világon át utaznak a Valentin-napi rózsák

MN

2018. február 13., kedd 13:23, frissítve: kedd 15:55

Bár Terni Szent Bálint már a XIV. századtól a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje, a modern korban amerikai hatásra lett belőle az a Valentin-nap, amit ma ismerünk: a giccses ajándékok és vörös rózsák ünnepe. Már Európában is elterjedt szokás, hogy a szerelmesek ilyenkor megajándékozzák egymást, leggyakrabban természetesen vörös rózsával. De honnan van ennyi rózsa az üzletekben? 

Az Eurostat összeállítása szerint az EU tízszer annyi rózsát importál, mint amennyit exportál: tavaly tíz hónap alatt, januártól októberig összesen 624 millió euró értékben hoztak be rózsát a közösség területére, és csak 62 millió euróért adtak el az EU-n kívülre. A legnagyobb importőr és exportőr is egyszerre Hollandia, ahol évszázados hagyományai vannak a virágkereskedelemnek. 

A legtöbb rózsa viszont nagyon messziről érkezik: a teljes import fele, 51 százaléka Kenyából érkezik (317 millió euró értékben). További nagy rózsaexportőrök Etiópia (126 millió euró) Ecuador (108 millió euró), Kolumbia (30 millió euró) és Uganda (23 millió euró). A legtöbb rózsa tehát nagyon messziről, Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik az európai üzletekbe. Az EU-ból a legtöbb rózsát Oroszországba és Svájcba exportálják. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.