A fél világon át utaznak a Valentin-napi rózsák

MN

2018. február 13., kedd 13:23, frissítve: kedd 15:55

Bár Terni Szent Bálint már a XIV. századtól a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje, a modern korban amerikai hatásra lett belőle az a Valentin-nap, amit ma ismerünk: a giccses ajándékok és vörös rózsák ünnepe. Már Európában is elterjedt szokás, hogy a szerelmesek ilyenkor megajándékozzák egymást, leggyakrabban természetesen vörös rózsával. De honnan van ennyi rózsa az üzletekben? 

Az Eurostat összeállítása szerint az EU tízszer annyi rózsát importál, mint amennyit exportál: tavaly tíz hónap alatt, januártól októberig összesen 624 millió euró értékben hoztak be rózsát a közösség területére, és csak 62 millió euróért adtak el az EU-n kívülre. A legnagyobb importőr és exportőr is egyszerre Hollandia, ahol évszázados hagyományai vannak a virágkereskedelemnek. 

A legtöbb rózsa viszont nagyon messziről érkezik: a teljes import fele, 51 százaléka Kenyából érkezik (317 millió euró értékben). További nagy rózsaexportőrök Etiópia (126 millió euró) Ecuador (108 millió euró), Kolumbia (30 millió euró) és Uganda (23 millió euró). A legtöbb rózsa tehát nagyon messziről, Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik az európai üzletekbe. Az EU-ból a legtöbb rózsát Oroszországba és Svájcba exportálják. 

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.