A Felcsút nevetett a végén: 14 milliárdos taoforrást kaptak

MN

2017. július 17., hétfő 11:43, frissítve: hétfő 14:10

A taorendszer 2011-es indulása óta összesen 450 milliárd forintos forrást kapott a magyar sport – nyilatkozta még múlt héten Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Mivel a támogatási ciklus idén véget ér – és a folytatáshoz újra engedélyt kell kérni Brüsszeltől – az Mfor.hu összegezte, hogy melyik klub és sportág járt a legjobban a támogatással.

 Az első ciklusban 5 sportág vehette igénybe a támogatásokat:

  • a labdarúgás,
  • a kézilabda,
  • a kosárlabda,
  • a vízilabda,
  • és a jégkorong.

A lista a jövőben még a röplabdával is bővülni fog, ám véleményünk szerint a sportág a legkisebb támogatásban részesülők közé fog tartozni. A fenti 5 sportágban 2011 óta az 5 legnagyobb támogatást kapó csapat összesen 53 milliárd forint „közpénz jellegét elvesztő társasági adóforintot” zsebelhetett be. Ennek

  • 43 százaléka ment a fociba (23,2 milliárd forint),
  • 20,8 százaléka a vízilabdába (11,1 milliárd forint),
  • 15 százaléka a kézilabdába (8,1 milliárd),
  • 10,6 százaléka a kosárlabdába (5,6 milliárd),
  • 9,6 százaléka pedig a jégkorongba (5,1 milliárd).

A foci Orbán Viktor kedvenc sportága, így talán nem meglepő, hogy ez a terület kapta a legtöbb taopénzt. A klubok és akadémiák közül szintén a felcsúti szervezethez érkezett a legnagyobb forrás az elmúlt hat évben. Az Orbán által létrehozott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány összesen 13,9 milliárd forintot kapott.

Ez több mint négyszer nagyobb forrás, mint ami a második legnagyobb nyertes szerzett meg: az Illés Sport Alapítvány az Mfor.hu cikke alapján 2,8 milliárd forintot zsebelhetett be.

Mögötte százmilliókkal lemaradva a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC került 2,17 milliárd forinttal, amiből valamivel több mint egymilliárd tárgyi eszköz beruházásra ment el. Az UTE 2,16 milliárdot, zömében utánpótlás-nevelésre, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre pedig 2,12 milliárdot kaszált a rendszernek köszönhetően.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.