A ferencvárosi önkormányzat cége is építi az erdélyi skanzent Szentendrén

2018. január 12., péntek 06:13, frissítve: péntek 11:12

Hamarosan indulhat az erdélyi tájegység építése a szentendrei skanzenben, 4 milliárd forintért. A grandiózus beruházásnak 2021-re kell elkészülnie – derült ki a csütörtöki közbeszerzési értesítőből. A tendert az EB Hungary Invest Kft. nyerte el a ferencvárosi önkormányzat tulajdonában lévő társasházkezelő céggel együtt, a skanzen állami és jegybanki forrásokból finanszírozza a projektet.

A megbízást a két cég keretszerződés formájában vállalja, amiben a tervezés nincs benne. A Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. a ferencvárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonú gazdasági társasága. 1992 óta vállalkozásban látja el egyes társasházak közös képviseletét és a társasházkezelő tevékenységet. A cég elmúlt években végzett építőipari tevékenysége alapján nem mondhatni, hogy komoly vetélytársa lett volna a nagyobb építőipari társaságoknak, ugyanis csak néhány közbeszerzést nyert el, s ezek főleg épületek belső munkálatainak elvégzésére irányultak. Az elmúlt esztendőkben az árbevétele nem haladta meg az évi 270 millió forintot.

Az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. a második Orbán-kormány regnálása óta folyamatosan nyer el kisebb-nagyobb közbeszerzéseket. Ők végezték a Városligeti műjégpálya belsőépítészeti munkáit, renoválták a budai Vár falát, és dolgoztak a hatvani Grassalkovich-kastélyon. A cég árbevétele 2012-ben még csak 600 millió forint volt, ez 2015-re és 2016-ra 3,5 milliárdra hízott.

Az erdélyi skanzen megépítésének gondolata már jó tíz évvel ezelőtt felvetődött, azóta tervezési és előkészítési munka folyt. Több erdélyi épületet és műtárgyat eredeti állapotukban már Magyarországra szállítottak. A skanzen 2015-ben és 2016-ban összesen 300 millió forintot kapott a Magyar Nemzeti Banktól. A tender eredménye alapján a tájegység 130 épületből fog állni, lesz patak, amelyet szivattyú keringet majd, valamint öt malom is helyet kap mellette. A területen körben aszfaltozott út lesz 1,4 kilométer hosszúságban, belül makadámjellegű útburkolatokat alakítanak ki. Az Irányszentendre.hu portál szerint a tájegység – Erdély, a Partium, Bánság és a Csángóföld összesen 103 ezer négyzetkilométeres területének – tizenhat legjellegzetesebb földrajzi egységét a Szilágyságtól Kalotaszegen, Gyimesen keresztül Moldváig huszonegy portába sűrítve, áttelepített vagy hiteles másolatként felépülő épületekkel fogja bemutatni. Az épületegyüttesben szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena (juhok, kecskék nyári szálláshelye), tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális, életmódbeli sokszínűségét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.