A forint is profitált a sikeres aukcióból

KG

2012. augusztus 9., csütörtök 15:20

Három-négyszeres túljegyzésre, jelentős aukciós hozamcsökkenéssel, és jócskán a másodpiaci hozam alatt értékesített megemelt összegben 3, 5 és 10 éves kötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK a hároméves kötvényből az előző, két héttel ezelőttivel megegyező összeget, 20 milliárd forintot vitt aukcióra. A 15/C jelű, 2015. augusztus 24-én lejáró papírra 60,952 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, szemben az előző aukción tett 21,250 milliárd forint ajánlattal.

A több mint háromszoros túljegyzésre az ÁKK 10 milliárd forinttal a meghirdetett összeg felett, 30 milliárd forintért értékesített 3 éves kötvényt. A 3 éves kötvény hozama az előző aukcióhoz képest 52 bázisponttal 6,84 százalékra zuhant, 22 bázisponttal a 3 éves kötvény 15/C papírra kalkulált 7,06 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozama alá.

Közel kétszeres túljegyzés és csökkenő hozam mellett, a meghirdetett összegben értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ heti rendszerességgel rendezett keddi aukcióján.

Az idén, főként a forint erősödése miatt, tovább csökkenhet a magyar adósságráta. Bár már a teljes állampapír-állomány negyven százaléka külföldi tulajdonosok kezében van, ez nem okoz problémát – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Kifejezetten jó volt a kereslet a papírokra

Az ötéves kötvényből a 15 milliárd forintos, az előző aukcióval megegyező összeget több mint háromszoros túljegyzés fogadta, szemben az előző aukció kétszeres túljegyzésével. Így az ÁKK 7,5 milliárd forinttal megemelt összeget, 22,5 milliárd forintot értékesített a 17/A jelű, 2017. november 24-én lejáró 5 éves kötvényből.

A 7,09 százalékos ötéves aukciós átlaghozam az előző aukció hozamától 44 bázisponttal, az ötéves kötvény 17/A jelű papírra kalkulált 7,22 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamától pedig 13 bázisponttal marad el.

A forint is erősödött

Tízéves kötvényből az előző aukciónál egymilliárd forinttal kevesebbet, 10 milliárd forintot hirdetett meg az ÁKK jegyzésre, ezt azonban közel négyszeres túljegyzés fogadta, szemben az előző aukció bő kétszeres jegyzési érdeklődésével.

Az ÁKK a 22/A jelű, 2022. június 24-én lejáró papírból a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal többet, 15 milliárd forintot értékesített. A tízéves aukciós átlaghozam az előző 7,61 százalékhoz képest 28 bázisponttal, a 7,42 százalékos szerdai referenciahozamhoz képest pedig 9 bázisponttal 7,33 százalékra csökkent.

A kötvényaukciót követően a forint meredek erősödésnek indult, az euró jegyzése gyakorlatilag változatlan euró/dollár árfolyam mellett a kora délelőtti 277 forint feletti szintről 276-ra esett.

Augusztus végéig kitarthat a forint ereje az elemzők szerint. Az erősödés leginkább a pozitív nemzetközi hangulatnak, illetve a nemzetközi hiteltárgyalások megkezdésének köszönhető.

Hétfő délutáni árfolyamán a forint mintegy 15 százalékkal állt erősebben valaha elért leggyengébb árfolyamánál, míg újabb idei mélypontra esett a hétfői londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető befektetési eszköz.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.