A forint „lájkolta” a brüsszeli híreket

Károly Gábor

2012. április 25., szerda 20:15

Rég nem látott szintekre erősödött a hazai fizetőeszköz: a forint utoljára februárban volt ilyen erős.

Hétfőn közel 300 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, de kedden már erősödésnek indult, főképp a Széll Kálmán-terv 2.0 kedvező piaci – és brüsszeli – fogadtatása miatt.

Robbantott a forint


Szerdán folytatta az erősödést a hazai fizetőeszköz: kora délután 286,57 forinton is jegyezték az eurót – mely csupán egy forinttal drágább az idei mélypontnál. Ennek hátterében a brüsszeli bejelentés áll, mely szerint az Európai Bizottság kész lezárni a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárást a Magyar Nemzeti Bank ügyében, valamint szabad utat ad a tárgyalások megkezdésére egy elővigyázatossági hitelkeretről.

Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, egy harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indított a EB.„Ez egy hirtelen jött eufória: végre leülhetünk a tárgyalóasztalhoz a Nemzetközi Valutaalappal” – kezdte Odor Tamás. A GlobalFX vezető elemzője az eljárások közül a jegybankkal kapcsolatosat emelte ki, mely bírósági szakaszba nem kerül – a másik kettő valószínűleg továbbmegy. „Ezzel kvázi szabad az út az IMF-megállapodás felé” – tette hozzá. Külföldi elemzők szerint heteken belül megkezdődhetnek a tárgyalások a valutaalappal, de Odor leszögezte, ez még „messze nem jelent azonnali megállapodást”.

A forintárfolyam alakulása a héten
A forintárfolyam alakulása a héten
Fotó: Reuters


A forint szerda késő délután 288 forint körül mozgott a bankközi devizakereskedelemben, mely a január 5-én elért árfolyammélypontjához képest közel 12 százalékkal erősebb. Ez az árfolyamszint közel négy és fél százalékkal erősebb a brüsszeli tárgyalások előtti, hétfő délutáni 299 forint feletti eurójegyzésnél. „A mai napon óriási mozgások voltak. Valamilyen korrekció biztosan lesz, de ennek mértéke attól is függ, hogy a piac mennyire lesz optimista” – mondta Odor.

Az EUR/USD-árfolyam még kibillentheti a forinterősödést: a Fed, az Egyesült Államok jegybankja kamatdöntésre készül – de az elemzők egyöntetű álláspontja szerint nem fognak változtatni az irányadó kamatlábon. „A kísérő kommentár ugyanakkor – például inflációs vagy éppen növekedési kilátások miatt – hathat a piacokra” – érvelt az elemző.

Erős maradhat

A forint előreláthatólag megmaradhat ezen az árfolyamszinten az IMF-megállapodásig. Odor szerint a három-négy forintos kilengés már-már normálisnak mondható, de ilyen mértékű reakciót a piac sem várt. „A forint ekkorát régen erősödött. Első körben lejöttünk idáig, de az még kérdéses, hogy elhiszi-e a forint erejét a piac. A pesszimistább vélekedés szerint 292 forint környékére visszakúszhat az euró. Ugyanakkor az érdekes, hogy például azon külföldi elemzők, akik korábban 320-330-as szintekre tették az eurót, azok most a 275-280-as szintet favorizálják” – tette hozzá az elemző.

A brüsszeli bejelentés pozitív visszhangra talált a tőkepiacokon is: az állampapír-hozamok meredeken estek a másodpiacon. A szuverén törlesztésbiztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazása is nagyot csökkent a londoni CMA DataVision jegyzésében: az előző esti 570,3 bázispontról 559 bázispontra. A CDS-árazást a piacok tapasztalati alapon a befektetési kockázat egyik legpontosabb számszerűsített mutatójának tekintik. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.