A gazdák helyett egy szűk érdekkör kapta a földeket

MN-összeállítás

2017. október 19., csütörtök 07:32, frissítve: csütörtök 20:36

Három hullámban 19 ezer hektár állami földet árvereztek el Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a terület kétharmada a licitálók tíz százalékához került – olvasható Ángyán József professzor újabb földügyi jelentésében, amelyet a Greenfo.hu oldalán ismertetett a volt vidékfejlesztési államtitkár. Ángyán József összesítése szerint ezzel a mennyiséggel Jász-Nagykun országosan a második Fejér megye után az eladott földek területét tekintve; a 19 ezer hektár az országosan értékesített mennyiség 10 százalékát teszi ki.

A jelentés kiemeli, hogy a megyében lévő földek 444 nyerteshez kerültek, a megvásárolt területek átlagos mérete 42,1 hektár volt, ez az adat azonban csalóka: a területek kétharmada ugyanis a licitálók mindössze 10 százalékához került, vagyis a 100 hektár feletti, értékesebb birtoktesteken alig 45 nagy érdekeltség osztozott. A nyertesek 58 százaléka 20 hektár alatti területet vehetett meg, így jön ki az átlag. A jelentésben az áll, hogy a megyében a területek csaknem ötöde olyan nyertesekhez került, akik a megszerzett birtoktól a megengedett 20 kilométernél messzebb laknak, van közöttük olyan vásárló, aki 230 hektárt szerzett, miközben valójában onnan száz kilométerre lévő budai luxus társasházi lakásban él. A legtöbb és legnagyobb területű földet – mintegy 1345 hektárt – két olasz tulajdonú cég, a Palotási Mezőgazdasági Zrt. és a Tiszamenti Agrár Kft. jelenlegi és korábbi vezetői alkotta érdekkör szerezte meg, és a nagy területhez jutók közt ott találjuk a megye több Fidesz-közeli nagyvállalkozóját, valamint egyes politikusok családi, baráti köreit – állítja a jelentésben Ángyán József, aki szerint ebben a megyében is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik 2012 és 2015 között előbb bérbe, majd később tulajdonba is megkapták az állami földeket.

Ángyán József szerint a helybeli gazdálkodó családok elől a földek többségét külső, tőkeerős árverezők szerezték meg, akad közöttük vasútbiztonsági mérnök, adótanácsadó, bankár, pénzügyi befektető, ingatlanforgalmazó nagyvállalkozó, valamint sportszakosztály-vezető is. Ez nem csupán a most vizsgált Jász-Nagykun-Szolnok megyére érvényes, hanem az ország egyéb területein is általános gyakorlatként figyelhető meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.19.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.