A görögök tehetetlensége mozgatta a piacokat

Károly Gábor

2012. május 11., péntek 20:30

A hazai események helyett inkább a nemzetközi hangulat mozgatta a magyar piacokat. Az ÁKK sikeresen túladott az állampapírokon, a forint a "görög tehetetlenség" miatt gyengült a héten, továbbá az is kiderült, hogy a hiánycél bőven tartható lesz idén. Athén ismét reflektorfénybe került – ezúttal az euróövezetből ugrana ki. Az Európai Unió pedig komoly dilemmával áll szemben: nem lefutott még, hogy a válságkezelés milyen irányban halad tovább.

Az Államadósság Kezelő Központ sikeres aukciókat tudhat maga mögött, hiszen mind kedden, mind pedig csütörtökön nagy volt a kereslet a magyar állampapírok iránt. A hozamok ugyanakkor nem csökkentek – minimálisan ugyan, de drágult az állam adósságállományának finanszírozása.

Az Államadósság Kezelő Központ heti kincstárjegy-aukciói

3 hónapos 12 hónapos
meghirdetett / elfogadott mennyiség (Mrd Ft)
beérkezett ajánlat (Mrd Ft)
korábbi átlaghozam (%)
a heti aukción kialakult átlaghozam (%)
45 / 50
119,8
7,14
7,16
45 / 50
105,79
7,37
7,38

A hozamok Suppan Gergely szerint ezeken a szinteken maradnak a közeljövőben. A szakértő kiemelte, hogy inkább a nemzetközi hangulat, mintsem a hazai események mozgatják a hozamokat, továbbá kérdéses még, hogyan rendeződik majd a görög helyzet, mely „rányomta a bélyegét” az aukciókra.

A „Fellegi–Varga csere” pozitív üzenetként hathat, hiszen azt sugallja, hogy megindulhatnak végre a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal. Természetesen a tárgyalások közben is jöhetnek olyan információk, melyek következtében csökkenhetnek a hozamok, de nagyobb csökkenésre csak a megállapodás után lehet számítani – véli a Takarékbank elemzője.

Németh Dávid hozzátette, hogy összességében „jó volt a kereslet, jól elmentek a kincstárjegyek”. Az ING vezető elemzője szerint a jelenlegi piaci környezetben az állampapírok hozamai már nem tudnak tovább csökkenni.

Az államháztartás központi alrendszerének április végi, 228,2 milliárd forintos hiánya jóval kisebb a tavaly mért, első négyhavi 666,2 milliárd forintnál. Bővebben >>>
A hiány alakulása „mindenképpen pozitív hír” Suppan szerint. „A deficit jóval alacsonyabb, s kedvezőbb pályán mozog.” Az elemző elmondta, hogy ebben az szja-bevételek felülteljesítésének is komoly hatása volt, ahogy az áfabevételek is jól alakultak.

„Egyértelműen tartható a hiánycél” – emelte ki az elemző. Ez nemcsak a Széll Kálmán-tervnek köszönhető, hanem „áttételesen más intézkedések is közrejátszanak”. Kedvezőbb lehet az év végi hiány is – akár 2,5 százalék. „Vannak pozitív kockázatok is, de ne kiabáljunk el semmit, az még korai lenne” – tette hozzá.

Kamatcsökkentésre várva

Az IMF-megállapodás és a jegybanki kamatcsökkentés közti kapcsolat „nem teljesen automatikus”. Amennyiben elmúlnak a kockázatok, lehetne csökkenteni a kamaton, de Suppan szerint „mindig közbejön valami”. Jelenleg erősödnek az inflációs kockázatok. Ennek csökkentéséhez forinterősödésre lenne szükség – az inflációs célok így tarthatóak lennének. Enyhe erősödés már volt az árfolyamokban, melynek már meg is vannak a hatásai – például a benzinárak csökkennek.

A magas alapkamat okai között az alacsony lakossági megtakarításokat, az adósságállomány nagyságát és szerkezetét, valamint a bankok hitel/betét mutatóit emelte ki példaként az elemző.

A forintárfolyam alakulása a héten
A forintárfolyam alakulása a héten
Forrás: Reuters


Péntek délután az eurót 289 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi devizakereskedelemben – szemben a múlt hét végi 284 körüli árfolyamszintekkel. Leginkább a külpolitikai hírek, a nemzetközi hangulat mozgatta az árfolyamokat. A hétvégi választások egyértelműen megmutatták, hogy mind a görög, mind a francia lakosság elutasítja a megszorításokat, s jelenleg ez „borzolja a piacokat”.

Németh kiemelte, hogy az euró is gyengült az amerikai dollárral szemben. A forint egy nagy erősödést követően gyengül most vissza, ugyanis „túlerősödött” a magyar fizetőeszköz.

A második negyedév már a növekedésről szólhat

A jövő héten közöl GDP-adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Suppan az első negyedévre visszaesést vár. „A nyers adat 0,5 százalék körül alakulhat a szökőnap miatt, de a naptári hatásoktól megtisztított, kiigazított adat már negatív lehet” – véli az elemző. A második negyedév – többek között a kecskeméti Mercedes-gyár termelése miatt – már „pluszos lehet”, így technikai értelemben nem kerül recesszióba a magyar gazdaság.

Mi lesz a fiskális szigorral?

A hétvégi választások után kérdésessé vált az unió válságkezelése: a növekedésösztönzést a megszorítások elé helyezheti Brüsszel. A fiskális politikán nem lehet engedni, hiszen az államadósságok leküzdése a cél: „Nem lehet ezt felpuhítani” – véli Suppan. Ugyanakkor a növekedési politika előtérbe kerülhet: az Európai Befektetési Bankon keresztül, több forrás bevonásával húzható lehetne a gazdaság. Az Európai Központi Bank politikáján is lehetne lazítani, ugyanis egyre kevesebben vásárolják az európai adósságpapírokat.

A megszorítások ellen tüntettek tavaly a görög parlament épülete előtt
A megszorítások ellen tüntettek tavaly a görög parlament épülete előtt
Fotó: Reuters


Németh szerint akár lazulhat is a fiskális politika. A megszorítások ugyanis a növekedés lassulásához vezetnek. Kérdéses, hogy ez átfordul-e majd egy negatív spirálba. Emiatt az EU követheti az Egyesült Államok példáját – az USA-ban jelenleg nagymértékű fiskális lazítás van. Ez érdekes témája lesz a jövő héten esedékes Merkel–Hollande találkozónak is.

Az euróövezet sem szereti, ha zsarolják


A választások egyértelműen megmutatták, hogy a görög lakosság nem akar további megszorításokat. A parlamentbe jutott pártok többsége pedig kifejezetten euróellenes. „Immár ötödik napja nem tud megalakulni a koalíció Görögországban” – mutatott rá a jelenlegi athéni problémára Németh.

Az euróövezet megbirkózna Görögország esetleges távozásának következményeivel – véli a német pénzügyminiszter. Bővebben >>>
Voltak adósságleírások korábban, de a befektetők további pénzeket bukhatnak, amennyiben a görögök valóban elhagyják az euróövezetet. Németh szerint a valutaunió most azon lesz, hogy „nehogy zsarolhatóvá váljon” Görögországgal szemben. Ezért természetesen azt fogják kommunikálni mindenhol, hogy a görögök kiesése nem rendítené meg a valutaövezetet. Ezzel a piacokat készítik fel arra az esetre, hogyha ez mégis bekövetkezik – megelőzve ezzel a nagyobb pánikot. Ha ezt mégis meghúznák, az a „görögöknek nagyobb érvágás lehet”.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.