A jelenlegi formájában lép életbe a fiskális paktum

TK

2012. május 9., szerda 22:25

A költségvetési fegyelmet és az államadósság csökkentését előíró fiskális paktum a jelenlegi formájában lép életbe és az év végéig a szerződéshez csatlakozott valamennyi tagország átvezeti azt a nemzeti jogrendjébe – véli a német konzervatív uniópártok (CDU/CSU) parlamenti frakciójának igazgatója. Peter Altmaier szerdán Berlinben elmondta: Francois Hollande sem a szerződés újratárgyalását, hanem kiegészítését szorgalmazza.

A megválasztott francia elnök tanácsadói már „hónapok óta járják Európát”, hogy tájékoztassák az uniós partnereket Hollande programjáról. „Mi is ismerjük őket” – mondta a konzervatív politikus, hangsúlyozva, hogy Hollande nem kívánja felrúgni a március elején aláírt kormányközi szerződést, hanem a takarékoskodást a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésével kiegészítő intézkedéseket javasol, ebben pedig „van mozgástér egy német–francia megegyezéshez”.

Egy európai és „talán világmozgalom” kezdeteként értékelte Francois Hollande megválasztott francia elnök a választási győzelmét hétfő hajnalban a párizsi Bastille téren több tízezer híve előtt tartott rövid beszédében. Bővebben>>>


Altmaier emlékeztetett: Portugália már ratifikálta – a nemzeti jogrendbe illesztette – a szerződést, Írországban pedig május végén népszavazást tartanak róla, ami technikailag is lehetetlenné teszi a 25 uniós tagország által elfogadott dokumentum módosítását. Az euróövezet tagállamainak költségvetési politikájára vonatkozó – és az euróövezeten kívüli országokra nézve kötelezettségeket nem tartalmazó – szerződés akkor lép életbe, ha a tizenhetek közül legalább 12 országban ratifikálják. Altmaier várakozása szerint nem csupán 12 ország, hanem az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálja a szerződést, amely így az eltervezett menetrend szerint legkésőbb 2013 elejéig életbe léphet.

A Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában a kormányoldal – a CDU/CSU és a liberális FDP – arra törekszik, hogy még a nyári szünet előtt és az állandó euróövezeti válságkezelési rendszerről (ESM) szóló szerződéssel együtt történjen meg a ratifikáció, amelyhez kétharmados támogatás szükséges.

A konzervatív politikus szerint az euróövezetet jelenleg sújtó válságot tévedés euróválságnak nevezni, hiszen nem a közös pénz, hanem a túlzottan eladósodott államok kerültek válsághelyzetbe. A krízis arra szorítja az országokat, hogy szakítsanak az utóbbi bő negyven évben folytatott politikával, az adósságot folyamatosan növelő költekezéssel. Németországban – az NSZK-ban – például legutóbb 1969-ben volt kiegyensúlyozott költségvetés, a jelenlegi válságot pedig csak azért viseli az átlagnál jobban Németország, mert már a kétezres évek elején elkezdték a szerkezeti reformokat, amelynek során egyebek mellett politikai oldalakon átívelő támogatás mellett bevezették a hiány és az adósság csökkentését előíró alkotmányos adósságfékszabályt.

A válság elmélyülése, 2011 második fele óta kormányváltás történt Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban, és mindhárom államban a reformokat támogató erők kerültek hatalomra – fejtette ki Altmaier, hangsúlyozva, hogy „sokkal jobban állunk, mint tavaly novemberben”. Egyelőre nem lehet megítélni, hogy Görögországban hogyan alakulnak a folyamatok, az azonban a súlyos megszorításokhoz képest igen nagy eredmény, hogy éppen a megszorításokat végrehajtó egyik nagy párt, az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot – tette hozzá a német kereszténydemokrata politikus külföldi újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésen.

Kifejtette: az unióban természetes, hogy szinte mindig tartanak valahol választást, a kormányok jönnek-mennek, és a közös ügyek akadozva haladnak előre. Ez továbbra is így marad, „mindig lesz olyan ügy, amelyben két lépést teszünk előre, aztán egyet hátra”, az euró azonban „fennmarad, erős marad, és tartalék valuta funkciója is erősödik” – mondta Peter Altmaier.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.