A kereskedők örülnek az akciótervnek

NT

2012. július 5., csütörtök 10:58, frissítve: csütörtök 20:09

Szakértők szerint a kereskedelemben a költségek közül a bér a legnagyobb, így számukra különösen előnyös lehet a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag.

Orbán Viktor miniszterelnök tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett hétfőn, ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentenék. A tartósan munkanélküliek esetében az első két évben a munkáltatóknak nem kellene fizetniük dolgozóik után, a harmadik évben pedig a tervek szerint a jelenlegi fele lehet a munkáltatói teher.

Fokozottan érvényesülhetnek az előnyök

A kereskedelem a második legnagyobb foglalkoztató szektor a gazdasági ágak között, összesen 340 ezer alkalmazottja van. A nagy munkaerőigény miatt a vállalkozásoknak különösen fontos a bérköltségek alakulása, így a tervezett intézkedések előnyei itt fokozottan érvényesülhetnek – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Folytatódhat a pozitív trend

Összességében kedvezőnek tartják az Orbán Viktor által meghirdetett munkahelyvédelmi akciótervet a hazai gazdasági kamarák vezetői. Parragh László arra számít, hogy a reálgazdaságban tovább folytatódhat a 2010 óta tartó pozitív foglalkoztatottsági trend, míg Havas István szerint első körben a jelenlegi munkahelyek maradhatnak meg.

Óriási könnyítés

Szakszervezeti vezetők úgy vélik, a munkahelyvédelmi akcióterv óriási könnyítést hoz a munkáltatók számára. A bejelentésnek komoly tőkevonzó hatása is lehet, ezzel egyidejűleg hazánk versenyképessége jelentősen javulhat a nemzetközi munkaerőpiacon.

Ezrek vártak rá

Semleczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint a terv kismamákat érintő intézkedéseinek köszönhetően csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya, ugyanis a munkáltatóknak megéri majd gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatni.

Példa nélküli

Czomba Sándor egy–két százalékos foglalkoztatottságbővülést vár a munkahelyvédelmi akciótervtől. Erről a Hír Televízióban beszélt a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A tranzakciós illeték fedezi

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség államtitkára a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, a tranzakciós illetékből fedezi a kormány a miniszterelnök által hétfőn bejelentett program egy részét.

Vámos közölte: a kereskedelem adja a hazai GDP csaknem 10 százalékát. Ha a cégeknek kevesebb járulékot kell fizetniük, az egyértelműen csökkenti a költségeket, ami javítja a versenyképességet. Az OKSZ főtitkára úgy fogalmazott: a jelenlegi piaci helyzetben nem lehet a munkahelyek számának gyors növekedésére számítani, de az intézkedéscsomag munkahelyeket menthet meg. A szakember emlékeztetett arra, hogy 2007–10 között körülbelül húszezerrel csökkent a kereskedelmi alkalmazottak száma.

Lekerülhetnek napirendről az elbocsátások

Szintén nagy eredménynek tartaná a meglévő munkahelyek megőrzését az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP Szövetség) elnöke. Zs. Szőke Zoltán rámutatott: a kereskedelmi vállalkozások árbevétele még az élelmiszer-kiskereskedelemben is csökken, sok vezető próbál a létszámon takarékoskodni, de a kereskedelemben egy ponton túl ez nem lehetséges.

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke szerint a munkahelyvédelmi terv hatására a tervezett elbocsátások lekerülhetnek napirendről. Kiemelte: az intézkedéscsomag alapvetően két korcsoportot érint, a 25 év alattiakat, illetve az 55 év felettieket, de a tervezett kedvezmény mértéke érezhető lesz a munkáltatók számára is.

Zs. Szőke Zoltán a tervezett intézkedések előnyei közé sorolta azt is, hogy segíthetnek a munkaerőpiac kifehérítésében, illetve hogy a fiataloknak könnyebb lesz munkát találni.

Szeptemberben fogadhatják el

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán azt közölte, az Országgyűlés szeptemberben fogadhatja el a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot, amelynek részeként a vállalkozásoknak 100–150 milliárd forintos tehercsökkentést jelent a kedvezményezett körben meghirdetett, munkát terhelő járulékok csökkentése.

Forrás: MTI,MNO Hír TV

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír