A kompjárat megkönnyíti a kapcsolattartást

2013. július 19., péntek 17:40

Átadják a dunai kompkikötőt Dunaremetén és a szlovákiai Bősön jövő pénteken, ekkor indítják el az első kompjáratot a két település között – közölte Tóth Péter lipóti polgármester, a 3,2 millió eurós beruházás gesztortelepülésének vezetője pénteken Lipóton sajtótájékoztatón.

A beruházási összeget fele-fele arányban használta fel a magyar és a szlovák fél. Magyar részről a projektet 85 százalékban támogatja az Európai Unió, a két magyar partnertelepülés, Lipót és Dunaremete együtt 5 százalékkal járult hozzá a fejlesztéshez, 10 százalék pedig az állami hányad. A százszemélyes komp a gyalogos és  kerékpáros utasokon kívül egyszerre hat személyautót tud majd szállítani.

Dunaremeténél komprámpát és fogadóépületet létesítették, a projekthez tartozó fejlesztésként kétszer két kilométeres utat is építettek, amely összeköti a fejlesztésben érdekelt két községet a kikötővel.

A komp beszerzését a magyar fél vállalta. A szlovák oldalon szintén kialakították a kikötőt, továbbá kerékpárutat építettek a két keréken közlekedőknek.

A kompjárat megkönnyíti a Duna két partján lévő Szigetköz és Csallóköz lakóinak kapcsolattartását, s lendületet adhat a turizmusnak is, amelyet a szigetközi községek jövőjük szempontjából kitörési pontnak tekintenek – mondta Tóth Péter.

A fejlesztésben szlovák részről Bős és a Nagyszombat megyei önkormányzat vesz részt. A két magyar és a két szlovákiai partner közösen nyerte el az uniós támogatást a Magyar–Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Programból.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.