A kompjárat megkönnyíti a kapcsolattartást

WL

2013. július 19., péntek 17:40

Átadják a dunai kompkikötőt Dunaremetén és a szlovákiai Bősön jövő pénteken, ekkor indítják el az első kompjáratot a két település között – közölte Tóth Péter lipóti polgármester, a 3,2 millió eurós beruházás gesztortelepülésének vezetője pénteken Lipóton sajtótájékoztatón.

A beruházási összeget fele-fele arányban használta fel a magyar és a szlovák fél. Magyar részről a projektet 85 százalékban támogatja az Európai Unió, a két magyar partnertelepülés, Lipót és Dunaremete együtt 5 százalékkal járult hozzá a fejlesztéshez, 10 százalék pedig az állami hányad. A százszemélyes komp a gyalogos és  kerékpáros utasokon kívül egyszerre hat személyautót tud majd szállítani.

Dunaremeténél komprámpát és fogadóépületet létesítették, a projekthez tartozó fejlesztésként kétszer két kilométeres utat is építettek, amely összeköti a fejlesztésben érdekelt két községet a kikötővel.

A komp beszerzését a magyar fél vállalta. A szlovák oldalon szintén kialakították a kikötőt, továbbá kerékpárutat építettek a két keréken közlekedőknek.

A kompjárat megkönnyíti a Duna két partján lévő Szigetköz és Csallóköz lakóinak kapcsolattartását, s lendületet adhat a turizmusnak is, amelyet a szigetközi községek jövőjük szempontjából kitörési pontnak tekintenek – mondta Tóth Péter.

A fejlesztésben szlovák részről Bős és a Nagyszombat megyei önkormányzat vesz részt. A két magyar és a két szlovákiai partner közösen nyerte el az uniós támogatást a Magyar–Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Programból.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.