A kormány céljai nincsenek veszélyben

Károly Gábor, Kovács András

2012. május 15., kedd 11:12, frissítve: kedd 17:27

Az egyik londoni elemző által várt adathoz képest kedvezőbb lett a hazai első negyedéves növekedési adat. Elemzők szerint az idei költségvetési hiánycél tartható, valamint az áprilisban induló Mercedes-gyár termelése, és a vártnál jobb német növekedési adat húzhatja a hazai gazdaságot az év további részében.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint rendkívül kedvező adat a jövőre nézve, hogy márciusban a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya 17,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium a következő időszakra nézve különösen örvendetesnek tartja, hogy az új exportrendelések 21,2 százalékkal, az összes rendelésállomány éves alapon 24,4 százalékkal bővült. A KSH kedden közölt adatai szerint az ipari termelés 2012 márciusában 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte gyorsbecslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP. Mint ismert, az Európai Bizottság az idei évre 0,3 százalékos visszaesést jósolt hazánknak, a költségvetési hiány esetében 2012-re 2,5 százalékos, jövőre pedig 2,9 százalékos mínuszt vár.

Londoni elemzők hétfői előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy az év eleji részadatokból megítélhetően valószínűleg csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben. A Capital Economics közgazdászai arra számítottak, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben stagnálhatott, negyedéves összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal visszaeshetett az első negyedévben.

Nincs nagy meglepetés

A negyedéves GDP a múlt év első negyede óta nem mutatott növekedést, a tavalyi második és negyedik negyedévben stagnált, a harmadikban 0,1 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ, a kommunikáció nemzetgazdasági teljesítménye növekedett, az építőiparé pedig jelentősen visszaesett az év első negyedében – áll a KSH közleményében.

„Az általunk várt félszázalékos visszaeséshez képest picivel gyengébb lett a mostani adat, de túl nagy meglepetést nem okozott – mondta el lapunknak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. – Az első negyedéves előzetes ipari, külkereskedelmi, építőipari és fogyasztási adatok alapján látszott, hogy nem lehet pluszos a mostani bővülés.” A szakember úgy látja, hogy a II. negyedévben a Mercedes-gyár lökést adhat a gazdaságnak, de a mostani költségvetési kiigazítás miatt még a következő érték is a negatív tartományban lehet.

Nem írják át a pályát

Bár a német növekedési adat jobb lett a vártnál, az előremutató indexek romlást mutatnak, vélekedett az elemző. „Azt vártuk korábban, hogy az éves visszaesés 0,5 százalék lesz, amit egyelőre tartani is fogunk.” Árokszállási szerint a költségvetési hiány tartásához a már bejelentett intézkedésekhez képest nem kellenek újabb lépések, de kormány által ez évre várt 0,1 százalékos bővülés nem tűnik tarthatónak.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető makroelemzője elmondta, hogy a mínusz 0,7 százalékos GDP-adat „hibahatáron belül van”. A Reuters konszenzusa alapján mínusz 0,4, a Bloomberg pedig mínusz 0,1 százalék körüli adatot várt. „Mivel a növekedési adat összetétele még nem ismert, valamint hibahatáron is belül van, valószínűleg nem nagyon fogják átírni a növekedési pályákat” – emelte ki a makroelemző. Az adat rosszabb, mint sokan vártak, így valószínűleg Londonból már olyan hírek is érkezhetnek majd, hogy a kormány intézkedései kevesek lehetnek a hiánycélt illetően.

A hiánycél tartható

A belső kereslet – fogyasztás, beruházás – csökkenőben van, s lelassult az eurózóna gazdasága is, így ezek rossz hatással vannak a magyar növekedési kilátásokra. „A hazai ipari termelés és az export is csökken, s sem tudják ellensúlyozni a belső fogyasztás csökkenését” – mutatott rá a makroelemző. Az ipari termelés és az export alakulása kevésbé terheli a költségvetés bevételeit, szemben a fogyasztással. A negatív adat a kockázatokat ugyanakkor lefelé mozdíthatja el. „Ettől az egy adattól nem íródik át a hiánycél” – mondta Kondrát. Maga a nyers adat alacsonyabb, mint amit a kormány várt, de hogy ez milyen hatással lesz az adóbevételekre, ahhoz látni kellene részletesen – az összetétel fontos.

„Mellbevágóan negatív eredmény a gazdaság első negyedéves visszaesése” – fogalmazott az MNO-nak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Úgy látja, a Mercedes-gyár áprilisi indulása, valamint a vártnál jobb német adat javíthatja a következő negyedéves adatot. A tervezett három százalék alatti költségvetési hiány tartható, ha a Széll Kálmán-terv 2.0-t „vasakarattal” végrehajtja a kabinet. Suppan szerint az általuk ez évre várt félszázalékos növekedés helyett félszázalékos visszaesés lehet, mivel a Széll Kálmán-terv mindenképpen gyengíteni a bővülést.

Recesszióban a román és a cseh gazdaság is

Technikai recesszióba került ismét a román gazdaság, miután az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest – közölte kedden a román statisztikai intézet. Az idei első negyedév már sorozatban a második, amikor a román GDP zsugorodik. A tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye az előző, július–szeptember közötti időszakhoz képest. Románia legutóbb 2008 és 2011 között volt technikai recesszióban, két és fél éven keresztül.

Egyre mélyebb recesszióba süllyed a cseh gazdaság, a statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint az idei első negyedévben éves szinten, illetve az előző negyedévvel összehasonlítva is 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.
(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.