A kormányhivatalokhoz kerülnek a megyei intézmények

MNO-TK

2011. október 13., csütörtök 13:04

A Fejér megyei közgyűlés soron kívüli ülésén elfogadta azt a javaslatot, amelynek alapján megkezdődhet a Fejér Megyei Önkormányzat konszolidációja és intézményeinek átadása a megyei kormányhivatalnak – tájékoztatta Vargha Tamás (Fidesz–KDNP) közgyűlési elnök csütörtökön az MTI-t. A Békés Megyei Önkormányzat mind a 13 intézménye és az azokban dolgozó 4200 ember kerül más fenntartóhoz 2012. január elsejével – közölte az önkormányzat elnöke egy sajtóbeszélgetésen csütörtökön.

A közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja a konszolidációt megalapozó állásfoglalás kialakítása volt. Végül kisebb vita után a kormánypárti képviselők 13 igenjével és az ellenzéki képviselők 6 nem szavazatával a javaslatot elfogadták.

Árgyelán János (Jobbik) frakcióvezető szerint régóta várták, hogy a kormány rendezze a megyei önkormányzat adósságát. Nehezményezte, hogy nem tudnak semmit arról, vajon állami fenntartásban hatékonyabban működtethetők-e az intézmények, s úgy vélekedett, a megyék nem erősödnek, inkább gyengülni fognak. Azt is kifogásolta, hogy a megyei elnök közgyűlési felhatalmazás nélkül írta alá a konszolidációról szóló szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ugyanezt kifogásolta Kiss György (MSZP) és Iván János (MSZP) képviselő is. Hozzátették, arról sincsenek meggyőződve, hogy a megyei intézmények és az ott dolgozók biztonságban lesznek-e a jövőben.

Vargha Tamás válaszában hangsúlyozta, a kormány ezzel a lépéssel elismeri azt a küzdelmes munkát, amelyet a megyei önkormányzat az elmúlt nyolc év kormányzati ciklusa alatt a fennmaradásért, feladata és küldetése teljesítése érdekében végzett. Éppen ezért vállalja át azt az adósságot, amelyet a megyei önkormányzat felhalmozott ezen időszak alatt. Kiemelte, nem szerződést írtak alá, csak egy szándéknyilatkozatot. A döntés alapján megkezdődhetnek az érdemi előkészítő munkák – tette hozzá az ülés után.

A Fejér Megyei Önkormányzat intézményfenntartói feladata 2012. január 1-jével megszűnik, a feladatokat a Fejér Megyei Kormányhivatal intézményfenntartó központja veszi át. Ide kerül valamennyi intézmény és az ott dolgozók is. Ez alól csak a Fejér Megyei Szent György Kórház kivétel, mert az a Nemzeti Erőforrás Minisztérium alá tartozik a jövőben – mondta.

A Fejér Megyei Önkormányzat által fenntartott mind a 21 intézmény állami kézbe kerül – közölte Dominkó Anita, a megyei önkormányzat kommunikációs referense. Tájékoztatása szerint állami kézbe kerül a Fejér Megyei Szent György Kórház, a polgárdi integrált szociális intézmény, egy gyermekintézmény, 14 oktatási és négy közművelődési intézmény. Az önkormányzat kötvényből és hitelből álló adósságállománya jelenleg több mint 12,5 milliárd forint, szállítói tartozása 2,67 milliárd forint.

Békés megye

Az intézmények átadásával kapcsolatban már megalakult egy munkacsoport, amelyik a megye részéről irányítani fogja a fenntartói, illetve tulajdonosi jogokhoz kapcsolódó átadás-átvételt – mondta Farkas Zoltán (Fidesz–KDNP).

A megyei közgyűlés a pénteki ülésén tájékoztató formájában tárgyalni fogja az átadásról szóló, a megyei elnökök és a miniszterelnök közötti korábbi megállapodást, és erről szavazni is fog a grémium. Az elnök jelezte, hogy időközben vezetésével megkezdődött a megye feladatrendszerének áttekintése, és ebben kiemelt helyet kell kapnia a térség gazdasági fejlesztésének.

Farkas Zoltán már a megye gazdasági életének több vezetőjével is tárgyalt a jövendő feladatokról, mert mint mondta, nélkülük nem lehet előrelépni. Kiemelte: a lehető leggyorsabban és legalaposabban kívánnak egy olyan fejlesztési koncepciót kidolgozni, amely a kormány jóváhagyása után alkalmas lesz arra, hogy a 2014-ben kezdődő új uniós költségvetési ciklusban minél több forrást hívhasson le Békés megye.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.