A Mercedes fél százalékkal erősítheti a magyar GDP-t

Károly Gábor

2012. március 30., péntek 21:52, frissítve: péntek 19:26

A német autógyár átlagosan akár évi 0,5 százalékkal is hozzájárulhat a gazdaság növekedéshez elemzői vélemények szerint. A jegybanki kamatvágáshoz az IMF-en keresztül vezethet az út. Tavaly nyár óta nem volt ilyen gyér a kereslet az ÁKK aukcióin – növekedtek a hozamszintek. A forint széles sávban mozgott a héten.

Kedden az elemzői és a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint alapvetően két dolog szükséges a kamatvágáshoz. „Úgy fest, ahhoz, hogy az országkockázat-javulás bekövetkezzen, az IMF-megegyezésen keresztül vezet az út. A másik feltétele a kamatcsökkentésnek az, hogy az inflációs kilátások javuljanak” – mondta a bank elemzője.

Az MNB csütörtökön ismertette új inflációs előrejelzését, mely szerint az idei átlagos inflációt a korábbi 5 százalékról 5,6 százalékra, a jövő évit a korábbi 2,6 százalékról 3 százalékra emelte. „Hosszú távon, így például 2013-ra vonatkozóan nem feltétlenül rosszak a kilátások szemben a jelenlegi inflációs sokkal” – tette hozzá Török, aki az év vége felé 50 bázispontos kamatvágást vár a jegybanktól. Odor Tamás is hasonló véleményen van. A GlobalFX vezető elemzője 6,5 százalékos alapkamatot vár 2012 végére, míg jövő év elején akár 6 százalék környékére is mérséklődhet az irányadó kamatláb.

Az ÁKK heti diszkontkincstárjegy-aukciói
3 hónapos 12 hónapos
meghirdetett / elfogadott mennyiség
beérkezett ajánlat
korábbi aukción kialakult átlaghozam
a heti aukción kialakult átlaghozam
50 / 50 milliárd Ft.
63,2 milliárd Ft.
7,26 %
7,26 %
45 / 45 milliárd Ft.
67,417 milliárd Ft.
7,47 %
7,56 %


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) heti diszkontkincstárjegy-aukcióit gyenge kereslet jellemezte. „Az aukciós adatok alakulása nem magyar specifikus jelenség. A külpiaci környezet jelentősen romlott az utóbbi időben, így zuhantak a nyugati tőzsdék is” – mondta Török. Odor a keddi, 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióról elmondta, hogy „tavaly nyár végén volt utoljára ilyen gyenge kereslet, de a 12 hónapos kincstárjegy-aukció sem volt sikertörténet”.

A hozamnövekedés Odor szerint nem volt jelentős. „Az ÁKK is elmondta, hogy nincs gond az államadósság finanszírozásával, és sikeresek az aukcióik. A gyér kereslet feltehetően az MNB kamatdöntése miatti várakozásoknak köszönhető” – tette hozzá a GlobalFX munkatársa.

A Mercedes javíthat a magyar GDP-n

Megindult a termelés a Mercedes-Benz új kecskeméti gyárában, melynek igen jótékony hatásai lehetnek a bruttó hazai termékre (GDP) is. „Az autóipari beruházások tartósan emelik a gazdasági növekedési potenciált. Minél több magyar beszállító tud bekapcsolódni, annál jelentősebb lehet a Mercedes-gyár hatása” – mondta Török. Öt évre vonatkozóan átlagosan 0,5 százalékkal emelheti a GDP növekedési ütemét – tette hozzá.

Széles tartományban mozgott a forint

Odor az MNO kérdésére elmondta, hogy a kedvezőtlen külpiaci – főleg amerikai és európai – hírek hatására gyengült a magyar fizetőeszköz a három legfontosabb devizával szemben szerdán és csütörtökön. „Az árfolyam délutánra stabilizálódni látszott, s már a múlt hét pénteki zárószinttel közel azonos” – tette hozzá.

Az euró/forint árfolyam alakulása a héten
Az euró/forint árfolyam alakulása a héten
Forrás: Reuters


„Jövő héten a jelenlegi árfolyamszintekhez hasonló jegyzések várhatóak. Az Európai Központi Bank kamatdöntése, valamint az amerikai munkaerő-piaci adatok mozgathatják majd az árfolyamot, ezeknek lehet majd hatása a piacokra” – mondta a GlobalFX vezető elemzője.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.