A negyedik ipari forradalom is téma lesz Davosban

MTI

2016. január 20., szerda 06:16, frissítve: szerda 07:21

A svájci Davosban szerdán megkezdődik a 46. Világgazdasági Fórum, amelyen a migrációs válság, a merénylethullámok, a kőolaj árának feltartóztathatatlan zuhanása, a pénz-, értékpapír- és nyersanyagpiacok zavarai, a kínai gazdasági növekedés lassulása és az éghajlatváltozás kerül terítékre.

A négynapos, szombat estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója, köztük több mint 40 állam-, illetve kormányfő vesz részt több mint 100 ország képviseletében. A festői szépségű városkában háromezer katona és ezer rendőr vigyázza majd a biztonságot.

Négy fő téma – a negyedik ipari forradalom, az alacsony világgazdasági növekedés és nyersanyagárak által jellemezhető új rend, az éghajlatváltozás, valamint a globális biztonsági kérdések – köré szerveződik a fórum, amelynek keretében 300 tanácskozást tartanak.

Davosba várják többek között Joachim Gauck német, Mauricio Macri argentin, Enrique Pena Nieto mexikói és Jacob Zuma dél-afrikai államfőt, valamint David Cameron brit, Alexisz Ciprasz görög, Stefan Löfven svéd, Manuel Valls francia és Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, de ott lesz Haider al-Abadi iraki kormányfő, Ibrahim Boubacar Keita, Mali elnöke, Habíb Eszid tunéziai kormányfő, Asraf Gáni afgán elnök, Navaz Saríf pakisztáni kormányfő, Ránija jordán királyné és Tammam Szalám libanoni miniszterelnök.

Az amerikai kormányzat népes küldöttségét Joe Biden alelnök vezeti, tagja többek között John Kerry külügy-, Ashton Carter védelmi, Sylvia Mathews Burwell egészségügyi, Jacob Lew pénzügy-, Penny Pritzker kereskedelmi és Loretta Lynch igazságügyi miniszter. Oroszországot Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes képviseli.

A gazdasági és üzleti élet mintegy 1500 képviselője között ott lesz például Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Jim Yong Kim, a Világbank és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, több központi bank elnöke, Jack Ma, a világ legnagyobb internetes kereskedelmi vállalatának tartott Alibaba alapítója, John Chambers, a Cisco amerikai internetes hálózatiberendezés-gyártó vállalat vezérigazgatója, Michael Dell, a személyi számítógépeket gyártó Dell elnök-vezérigazgatója és Sheryl Sandberg, a világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető Facebook ügyvezető igazgatója.

A davosi tanácskozáson, amelyet egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum szervez, a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.