A német óriás is kiugrik a Nabuccóból? + Videó

LM

2012. május 13., vasárnap 14:13, frissítve: vasárnap 14:39

Az RWE német energetikai konszern azt fontolgatja, hogy kiszáll a Nabucco konzorciumból – írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap megjelent számában.
A Nabucco konzorcium vezető testületének ülésein vitatják meg a Mol álláspontját a Nabucco projekttel kapcsolatban – mondta Christian Dolezal, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) kommunikációs igazgatója.

A Der Spiegel szerint az RWE vezetése még nem hozott végleges döntést, de az utóbbi hetekben berlini és brüsszeli politikusokat arról tájékoztatott, hogy a cég hamarosan távozhat a gázvezeték projekt megvalósítására összeállt társaságból. A részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, 8 milliárd euróról 15 milliárdra emelkedtek, és még mindig nem sikerült földgázszállítási szerződést kötni Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal – írta a lap.

Vizsgálják

A társaság szóvivője a beszámolóval kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek elmondta: a „változó kondíciókra” tekintettel vizsgálják, hogy teljesíthetők-e a Nabuccóval szemben támasztott üzleti és stratégiai követelmények. Döntést még nem hoztak az ügyben. Az RWE továbbra is úgy véli, hogy a földgázvezeték az eredetileg elképzelt formában lenne a legjobb megoldás valamennyi érdekelt félnek – tette hozzá.


Az Európai Unió földgázellátásának biztonságát, mindenekelőtt az orosz forrástól való függőség csökkentését elősegíteni hivatott Nabucco az eredeti tervek szerint a Kaszpi-tenger térségéből szállítana gázt az unióba.

A 3900 kilométer hosszú vezeték megépítésére és üzemeltetésre 2004 júniusában létrehozták a Nabucco Gas Pipeline International (NIC) GmbH-t. A bécsi székhelyű cég tulajdonosai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és az RWE.

Bizonytalan a Mol

A Mol áprilisban egy közleményben kifejtette, hogy úgy látja, a projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.