A németeknek nem tetszik az ötlet

PR

2012. augusztus 20., hétfő 18:15, frissítve: hétfő 18:15

Az Európai Központi Bank (EKB) és a német kormány hétfőn lehűtötte a befektetők vérmes reményeit arra, hogy az EKB bármelyik pillanatban megkezdheti magas hozamú államkötvények közvetlen vásárlását az euróövezetben.

A hét végén a Der Spiegel című német politikai magazin arról számolt be, hogy az EKB kormányzótanácsa tervet vitat meg a finanszírozási nehézségekkel küzdő dél-európai kormányok hitelköltségének mérséklésére úgy, hogy korlátlanul vásárol kötvényeikből.

Az EKB elnöke, Mario Draghi július végén kijelentette, hogy az EKB a megbízatása keretei között mindent megtesz az euró védelmében, és e felhatalmazás körébe tartozónak nevezte az állampapírhozamokat annyiban, amennyiben azok nagysága akadályozza az EKB enyhítő pénzügypolitikájának érvényesülését a hitelpiacon. A befektetők azóta is hol kisebb, hol nagyobb bizakodással várják az intézkedéseket. A reményeket a múlt héten fölerősítette Angela Merkel német kancellár, aki úgy nyilatkozott, hogy az EKB elnökének korábbi kijelentései „teljesen összhangban vannak” a német kormány gondolkodásával.

A spanyol pénzügyminiszter augusztus 19-én egy összegben és időben is korlátozás nélküli euróövezeti állampapír-vásárlási program újraindítását szorgalmazta az Európai Központi Bank (EKB) részéről.

Hétfőn azonban az EKB egyik szóvivője hivatalos nyilatkozatot adott ki, és eszerint „tökéletesen félrevezető beszámolni olyan döntésekről, amelyek még nem történtek meg, illetve olyan egyéni véleményekről, amelyeket még nem vitatott meg az EKB kormányzótanácsa”. Hozzátette: az EKB „szigorúan a megbízatása keretében fog eljárni”. Az EKB megbízatása elvileg kizárja állampapírok vásárlását elsődleges kibocsátásból.

„A kormányokra és a parlamentekre tartozik”

A német pénzügyminisztérium hétfőn úgy foglalt állást, hogy az EKB számára „problematikus” elképzelés valamilyen hozamszintet megcélozni államkötvények számára. A német központi bank a szintén hétfőn megjelent havi jelentésében így írt: „a kormányokra és a parlamentekre (nem pedig az EKB-ra) tartozik eldönteni, hogy szélesebben kellene-e megosztani a fizetőképességi kockázatokat”. A Bundesbank „kitart álláspontja mellett, hogy kritikusan szemléli és nagy egyensúlyi kockázatnak tartja, ha a Eurosystem (az EKB és az euróövezeti központi bankok együttese) kormánykötvényeket vásárolna”.

Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte korábban a Fitch Ratings. A német kancellár csütörtökön kiállt az euró mellett, valamint a politikai unió szükségességét és a költségvetési takarékosság fontosságát hangsúlyozta. Angela Merkel megismételte, hogy az euróválság megoldásához politikai unióra lesz szükség a közös fizetőeszközt használó országok között. Elmondta, hogy támogatja az Európai Bizottság jogköreinek kiterjesztését a fiskális paktumban lefektetett költségvetési szabályokat megsértő államokkal szembeni fellépésre. Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszter eközben úgy vélekedett, az euróval szembeni bizalom helyreállítása érdekében módosítani kell az uniós szerződéseket, hogy szükség esetén ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, „ha nem tartják be a kötelezettségeiket”.

A múlt hét végén a spanyol és az olasz állampapírhozamok csökkentek, és hétfőn is folytatódott ez az irányzat, ami arra vall, hogy a kötvénypiac hozzáértőit nem igazán lepte meg az EKB nyilatkozata, de annál inkább elkeserítette a részvénypiaci befektetőket: a vezető nyugat-európai tőzsdék estek hétfő délutánig.

Szüneteltetett program

Az EKB-nak ezenközben van korlátozott kötvényvásárlási programja: ez a 2010. májusban meghirdetett „értékpapírpiaci program” (SMP) az értékpapírosított euróövezeti köz- és magánadósságok piacán. E másodpiaci programnak nincs határideje és előzetes pénzkerete, a felvásárlás eseti, és pénzügyi sterilizálás követi. Tavaly tavasszal ez a program közel 80 milliárd euró adósság birtokában leállt, de miután a görög állampapírok fertőző hatása ősszel átterjedni látszott az olasz, a spanyol, sőt esetleg a francia kormánykötvények piacára is, az EKB ezt a programot is felújította, és újfent politikai nyomásnak engedve, kivételképpen és korlátozottan olasz és spanyol állampapírok másodpiaci vásárlására is kiterjesztette. Az EKB jelenleg 23. hete szünetelteti e programot, amely a múlt hét végén összesen 211,35 milliárd eurónyi adósságot birtokolt.

Az már a nyáron eldőlt, hogy a mentőalapok szélesebb felhatalmazást kapnak másodpiaci kötvényvásárlásra, és ebben az EKB ügynökként közreműködhet. Elsődleges kibocsátásból a mentőalapok csak akkor vehetnek államkötvényt a mostani szabályozás szerint, ha az érintett euróövezeti ország már érvényes EU/IMF-mentőprogram kedvezményezettje.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.