A polcok feltöltésére sincs elég ember az áruházakban

2017. október 25., szerda 17:28, frissítve: szerda 21:18

Szinte teljesen eltűnhetnek a fizetésbeli különbségek a vidéki és fővárosi áruházakban. Az Auchan vidéki egységeiben 30-40 ezer forintot emelnek novemberben, a fővárosban 10-20 ezret. A többi cég is hasonló példát követ, ezzel pedig fokozatosan eltűnhetnek a bérzónák – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) leköszönő elnöke. Sáling József hangsúlyozta, továbbra is óriási problémák vannak az ágazatban, sok üzletben már arra sincs elég ember, hogy kipakolják az árut a polcokra, ezért a legtöbb céggel intenzív tárgyalásokat kezdenek a munkaerőhiány megoldására és a jövő évi bérekre vonatkozóan.

A legsürgősebb jelenleg a Metro dolgozóinak helyzete, van olyan üzlet, ahol szinte kritikussá vált az emberhiány és elképesztően leterheltek az alkalmazottak. A KASZ csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz a cég vezetésével, ha nem sikerül megállapodniuk, akkor Sáling szerint elkerülhetetlen a sztrájk, ami a Tesco sikerén felbuzdulva munkaleállást jelent majd.

„Nagy visszhangja volt az ágazatban a szeptemberi megmozdulásnak, a tescósoknak köszönhető, hogy a cégek elkezdték az érdemi tárgyalásokat, és sok helyen előre hozták a januári, kötelező szakmunkás-minimálbéremelést” – mondta Karsai Zoltán, a KASZ új elnöke, aki eddig a multinacionális cég dolgozóit képviselte a szervezeten belül. Hozzátette, a példa nélküli akcióban 56 üzlet zárt be teljesen, 126 volt érintett valamilyen szinten, és 4500 ember vett részt a megmozdulásban, vállalva, hogy kiesik egy-két napi bére.

„Csak az üzletekkel tudunk tárgyalni, mert úgy tűnik, a kormány a választásig biztosan nem foglalkozik érdemben a problémáinkkal. Ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, nem hajlandó változtatni A munka törvénykönyvén sem, pedig több konkrét javaslatot fogalmaztunk meg, és más szakmák képviselői is. Égető probléma, hogy egyre több vidéki üzletet selejteznek ki. A falusi kereskedelem megmentése érdekében javasoltuk, hogy hozzanak létre egy pályázati rendszert, amellyel a boltok pénzhez juthatnának, egyebek között szja-visszatérítés formájában. A kormány azt közölte, gondolkodnak a megoldáson, de idén már biztos nem lesz ebből semmi” – jegyezte meg Sáling József.

Hangsúlyozta, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az idei évben a kötelező béremelések miatt nagy volt a létszámleépítés, mert a cégek nem tudták kigazdálkodni a növelést. Egyelőre a jövő évi újabb kötelező 20 ezer forintos – 161-ről 181 ezerre való – emelésnél is az látszik, hogy a cégek még nem tudják, hogyan oldják meg. Sáling József hozzátette, erről tárgyalnak majd novembertől a Tescóval, a Pennyvel, az Auchennal, a Cooppal is. Mint mondta, szeretnénk elérni, hogy a Tesco, amely a sztrájk óta pótlékok nélkül 179 ezer forintra emelt, ne csak 2 ezer forintot adjon hozzá a fizetésekhez januártól, hanem ennél jóval többet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Reálhoz, a CBA-hoz egyelőre nem jutott be a szakszervezet, pedig sok megkeresést kapnak onnan, továbbá az Aldiból is. Tárgyalnak a Sparral is, mint Sáling József elmondta, a sajtóban szerdán megjelent tizenharmadik havi fizetés valójában nem meglepetés, hiszen az egyébként is járt volna az ott dolgozóknak, pusztán annyi történt, hogy a cég megadja alkalmazottainak azt, ami jár.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.