A sertések sem bírják a hőséget

WA

2012. július 11., szerda 23:59

A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak – mondta Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán.

Hozzátette: várhatóan minimum 10 százalékkal emelkednek a tenyésztők termelési költségei. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak drágulnak, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt. Ez növeli az önköltséget, ami tovagyűrűzik az élőállat-értékesítési árakra, majd a feldolgozók forgalmazási és a kiskereskedelmi áraira is.

Dr. Németh Antal, a VHT elnöke kifejtette: a nagy melegben csökken a kocáknál az ivarzás, így gyakoribbak a termékenyülési és a fialási problémák. Ugyanígy mérséklődik a szoptatós kocák tejtermelése, és zavarok lehetnek a tejleadásban is, emiatt a szopós malacok megbetegedése és az állatok elhullásának aránya növekszik.

Az étvágyuk is csökken

További probléma, hogy a hízóállatok étvágya és így a súlygyarapodása csökken, esetenként az emésztőszervi megbetegedések száma jelentősen nő. Előfordul, hogy leáll a nagyobb tömegű hízóállatok súlygyarapodása.

Az elnök jelezte: a VHT a sertéstartó szakemberekkel konzultálva igyekezett segítséget nyújtani, hogy a termelők mérsékelhessék a veszteségeket. A szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet például a klímaberendezések gyakoribb ellenőrzésére, az istállók szellőztetésének átvizsgálására, a szellőztetés hatékonyságának növelésére. Emellett javasolták a vizes permetezés szakszerű alkalmazását, az állatsűrűség csökkentését, továbbá a hőstressz elleni készítmények használatát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.