A svájci cég kétségbeesetten tiltakozik: semmi közük Kósa Lajoshoz

MN

2018. március 19., hétfő 20:59, frissítve: kedd 10:24

Sem Kósa Lajost, sem az őt a mesés örökség történetével hitegető Szabó Gábornét nem ismerik a svájci Altenrhein Aviation AG vezetői és tulajdonosai, egyikük sem volt soha a cég részvényese és semmilyen minőségben nem vettek részt a cég közgyűlésein – közölte megbízott magyarországi ügyvédjén keresztül a cég vezérigazgatója. A közlemény alapján a Magyar Nemzet által bemutatott közokiratok ezt nem bizonyítják – igaz, lapunk sem állított mást, csak azt, hogy a közjegyző által hitelesített iratok léteznek.

A Magyar Nemzet birtokába került iratok arról tesznek tanúságot, hogy a csengeri Szabó Gáborné megbízást adott Kósa Lajosnak – aki ma a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter –, hogy hozzáférjen egy olyan bankszámlához, amelyen állítólag 4 353 000 000 eurót (több mint 1300 milliárd forintot) helyeztek el, hogy ebből az összegből állampapírokat vegyen. A dokumentumok szerint a megbízó örökség útján lett a kisrepülőket üzemeltető Altenrhein Aviation AG részvényese.

Bár a Magyar Nemzet soha nem állította, hogy ez az állítás igaz lenne, a svájci cég fontosnak tartotta, hogy tagadja az állítást. Azt írják: a kérdéses időszakban, 2013-tól a 2015 közepéig a Pilatus AG volt egyedüli, 100 százalékos tulajdonos. A jelenlegi tulajdonos pedig 2015 közepén vásárolta meg és ma is birtokolja tulajdonolja a részvények szintén 100 százalékát. A közleményben azt írják, a cég működésének és munkatársainak „kárt okoznak a megalapozatlan történetek és feltételezések”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint arról beszámoltunk, Kósa nem csak szívességből vállalta, hogy segít az általa ma már szélhámosnak nevezett csengeri nőnek: ragaszkodott hozzá, hogy készüljön egy olyan közokirat, amelyben lefektetik, hogy az örökösnő 800 millió forintnak megfelelő eurót ajándékoz a tárca nélküli miniszter édesanyjának. Kósán kívül ugyanakkor több ismerőse is üzleti kapcsolatba került az állítólagos örökössel: az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. egyik tulajdonosa Szabó Gáborné mellett Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezetője, és a cégben érdekelt volt Fiák István ügyvéd is, a korcsolyaszövetség elnökségi tagja.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.