A versenyhivatal még nem bólintott rá a Hungast felvásárlására

MN

2017. április 4., kedd 14:35, frissítve: kedd 19:17

Mindenre kiterjedő vizsgálatot indít a GVH a Hungast felvásárlása miatt – értesült a Figyelő Online. A lap szerint emiatt egyelőre nem jön létre a Hungast és a Sodexo tervezett fúziója.

A Hungast az Elamen Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének megszerzése után azt tervezte, hogy felvásárolja a közétkeztetési piac másik jelentős szereplőjét, a Sodexót is. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azonban még nem bólintott rá az ügyletre, a Figyelő Online-nal ugyanis azt közölte a versenyhivatal szóvivője, hogy teljes körű versenyfelügyeleti eljárást indítottak a Hungast–Sodexo tranzakció kapcsán. Az ügyintézési határidő négy hónap. Ez egyben azt is jelenti, hogy nyár végéig semmiképpen nem jöhet létre a tervezett felvásárlás. 

A Hungast korábban azzal került a hírekbe, hogy Óbudán – a hatóságok álláspontja szerint – tömeges ételmérgezés történt a cégcsoporthoz tartozó, Gyermekmenza Kft. által működtetett menzákon. A hivatalos vizsgálat első és másodfokon azt állapította meg, hogy ételmérgezés történt, ugyanezt állapította meg egy másik eljáró szerv is, a szülők pedig arról számoltak be, hogy a gyerekeknek ment a hasuk, sokan hánytak is. A Hungast azonban kétségbe vonja a hatósági eljárást és az eredményt is, szerintük ugyanis a később kimutatott, mérgezést okozó baktérium jelenléte a felszolgálás idején határértéken belüli volt. A cégcsoport úgy véli, annak sincs „igazolt bizonyítéka”, hogy valóban megbetegedtek a gyerekek.

Az ügy bíróságon folytatódik, legkorábban májusban lehet ítélet.

 

 

 

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.