Adatszolgáltatást kért a cégtől az uniós hivatal

PR

2012. május 14., hétfő 19:46

Egy magyarországi város központjának felújítását, nem pedig a Közgépet vizsgálja az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF), a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt – közölte a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. hétfőn az MTI-vel a Hvg.hu hétfői cikkére reagálva.

A Hvg.hu azt írta, hogy az OLAF munkatársai múlt héten helyszíni ellenőrzést végeztek a Közgép Zrt. budapesti székházában. A lap szerint az OLAF iratokat foglalt le, számítógépeket zárolt a Közgépnél. A Közgép hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy határozottan visszautasítja „a Hvg.hu cikke alapján a sajtóban megjelent találgatásokat és sejtetéseket” az uniós csalás elleni hivatal vizsgálatával kapcsolatban. Közleményük szerint az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekttel összefüggésben, annak ellenőrzésére kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, és a Közgépnél ennek keretében végzett előre egyeztetett helyszíni ellenőrzést 2012. május 10-én.

A közlemény szerint a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. Az uniós ellenőrök az adatszolgáltatás során a projektre vonatkozó iratokat kértek be a Közgéptől, semmilyen számítógépes adatot vagy dokumentumot nem foglaltak le. A Közgép Zrt. együttműködése keretében a vonatkozó jogszabályok alapján szolgáltatott adatokat – hangsúlyozza a cég a közleményben.

Az OLAF sajtóirodája hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a hivatal az uniós támogatásokkal segített beruházásokkal kapcsolatban végzett vizsgálatokat Magyarországon is. Az Európai Bizottsághoz tartozó – de tevékenységét független módon végző – hivatal illetékese azt is jelezte, hogy a vizsgálatokban érintett cégek egyike a Közgép Zrt. Hozzátette, hogy többet nem közölhet a témáról, mert a szóban forgó vizsgálat még nem zárult le, és ilyen esetben nem szoktak tájékoztatást adni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az OLAF az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat. Ezeket önállóan is lefolytathatják, nincs szükség a magyar hatóságok bevonására. A NAV közleménye szerint ha az OLAF vizsgálatot folytat egy tagállamban, az üggyel kapcsolatban kompetens tagállami hatóság részt vehet a vizsgálatban, de az OLAF önállóan is lefolytathatja azt. „Az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat, az adott ügy kivizsgálása érdekében a vonatkozó jogszabályi kereteken belül alkalmazandó adminisztratív vizsgálati elemekről saját maga dönt” – tették hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.