Akadémián oktatják a számítógépes játékokat

2018. március 14., szerda 17:44, frissítve: csütörtök 07:23

Minden jel szerint az állam immár az e-sportban is fantáziát lát: március 23–25. között a Budapesti Olimpiai Központ Sportcsarnokában (BOK-csarnok) rendezik meg a kormány által 2 milliárd forinttal támogatott, pénzdíjas versenyt, ahol a legjobbak között nem kevesebb, mint egymillió eurót (311 millió forint) osztanak szét.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a föld bizonyos részein már hatalmas üzlet a számítógépes játékok professzionális világa. Tavaly csak Európában összesen 253 millió dollár bevétele volt az e-sport piacának; ebből Oroszország 2017-ben 38 millió dollárral vezető szerepet töltött be, hazánk az utolsó helyen állt 576 ezer dolláros piacával. Az európai e-sportból származó összbevétel 2018-ban várhatóan eléri a 325 millió, és a szakértők szerint Magyarországon is meghaladhatja az 1 millió dollárt. Európában körülbelül 27 millió, Magyarországon 379 ezer ember űz valamilyen internetes játékot; utóbbiak majdnem fele 25 év alatti. A legnagyobb versenyeken elképesztő pénzek forognak, hatalmas érdeklődés mellett: a Dota 2 stratégiai játék vb-jén például 20 millió euró a pénzdíj, a League of Legends tavalyi világbajnoki döntőjét a pekingi Madárfészek stadionban rendezték meg, ahol a helyszínen 60 ezren, a világhálón több tíz millióan nézték a küzdelmeket.

 

Ezeknek a számoknak az ismeretében már érthetőbb, miből fakad a sportág hazai népszerűsége: nálunk körülbelül egymillióan játszanak videojátékokkal, és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma. Mára komoly egyesületek, mint az MTK, a Diósgyőr, a Debrecen és az Újpest, e-sport-szakosztályokat nyitottak, sőt január végén a Honvéd elindította az első e-sport-akadémiát is. – Jelenleg több mint száz tagunk van, akik számára névadó szponzorunk segítségével több millió forint értékben 12 munkaállomást hoztunk létre a sportághoz nélkülözhetetlen speciális székekkel együtt. Fontosnak tartjuk a játékosok fizikai fölkészülését is, így az, aki rendszeresen fut, úszik vagy kondizik, olcsóbban válthatja meg az e-bérletét – árulta el lapunknak Mezei Péter, a Honvéd akadémiájának szakmai igazgatója. Elmondta azt is, egyre többen vannak szerte a világban, akik már az e-sportból élnek, ráadásul nem is rosszul. Az úgynevezett streamerek játékát egy erre specializálódott oldal összegyűjti, majd átlagosan 2 euró előfizetési díjért cserébe élőben közvetíti. A bevételt a játékos és az oldal elfelezi. Százezren is követik a legjobbak játékát; de ez a 100 ezer euró csak egy része a havi bevételnek, ugyanis hozzájárul az egyre bővülő reklámpiac, valamint a nézőknek játék közben egy számlára befizetett adományai is. Itthon öt-tíz fiatal tud már ebből megélni – tette hozzá Mezei Péter.

A jövő hét végi, a visegrádi országoknak rendezett, egymillió eurós pénzdíjazású versenyen a négy szakág megközelítőleg száz versenyzője vesz részt. Közülük Böröcz Bence az egyetlen, aki már Major-tornán is játszott – ez olyan, mint a teniszben a Grand Slam –, ő például már több ezer euró bevételnél jár havonta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.14.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.