Andor: Elkerülhető a munkanélküliség növekedése

TK

2012. augusztus 9., csütörtök 11:52

Magyarországon elkerülhető a munkanélküliség növekedése az IMF-fel létrejövő megállapodás esetén, mert a magyar eset más, mint a görög, az ír vagy a portugál – mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

A műsorban az uniós biztos arról beszélt, hogy az utóbbi időben vészesen nőttek az Európán belüli különbségek, a pénzügyi válság folytatódása nem ad eszközöket a kormányok kezébe, hogy önmaguktól hathatósan fellépjenek a munkanélküliség ellen, köztük azokban az országokban, ahol az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, a Európai Központi Bank által vezérelt stabilitási programot végrehajtják. Kifejtette: az eurózónában lévő országok esetében a spekulációnak nagy szerepe volt abban, hogy ilyen helyzetbe kerültek, és eurózóna-tagságuk viszonylag korlátozza a mozgáslehetőségüket.

Andor László szerint Magyarországon más okai vannak a külső pénzügyi támasz keresésének, és ennek következtében a program jellege is más lesz, így nagyobb az esély arra, hogy a program inkább élénkíteni fogja a növekedést, nem pedig gyengíteni. A műsorban az uniós biztos kitért arra, hogy leginkább a fiatalok kiszolgáltatottak a munkaerőpiacon. Magyarország esetében viszonylag későn kezdődött a fiatal munkavállalók kivándorlása. Több uniós országra már jóval korábban jellemző volt, hogy külföldi munkakereséssel próbálnak megélhetést keresni – mondta Andor László.

Szerinte most Németországban és az északi országokban érdemes munkát keresni, és ennek kedvez, hogy tavaly május óta a német és az osztrák munkaerőpiac teljesen szabaddá vált a kelet-európai régió munkavállalói számára is, és tapasztalataik alapján mérhetően sokkal többen jelentkeztek és helyezkedtek el különösebb zavar okozása nélkül.

Az mno.hu beszámolt róla, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap delegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.