Árulkodó a szocialisták hallgatása

WA

2012. június 8., péntek 18:02, frissítve: péntek 19:39

A francia kormány hallgat, az ellenzék üdvözölte Merkel javaslatát a kétsebességes Európa létrehozásáról pénteken.
Az Európai Unió végének veszélyéről nyilatkozott Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke. „Vagy megalakul az Európai Egyesült Államok, vagy Európa kilép a történelemből. Európa nélkül senki sem marad életben. Európát a túlélési ösztönnek kell vezérelnie” – fogalmazott Romano Prodi, 1999 és 2004 között az Európai Bizottság elnöke, volt olasz kormányfő.

„Nagyon fontos, amit (Merkel) mondott, mert mostanáig azt hittem, hogy Németország ellenzi az európai kemény mag gondolatát” – idézte péntek délután megjelent számában a Le Monde a volt kormányfőt. Francois Fillon szerint az európai belső körnek az uniót alapító Franciaországból, Németországból és Olaszországból kellene állnia, „nekik kellene megszervezniük a gazdasági kormányzást”.

„Támogatom (a javaslatot), mert különben hanyatlás, az európai országok lecsúszása következik, amelyeket fokozatosan el fog söpörni az Ázsiából és a Latin-Amerikából kiinduló verseny” – jelentette ki Fillon. A volt miniszterelnök szerint csak a francia-német páros képes döntéseket hozni, de Francois Hollande új francia államfő „első dolga volt megroppantani a francia-német párost, ami hiba”. „Ha a gazdasági és a pénzügyi válság néhány hét múlva újrakezdődik, ki fogja azt megoldani?” – tette fel a kérdést Fillon, majd így folytatta: „Legutóbb a válasz Nicolas Sarkozy (korábbi francia elnöktől) és Angela Merkeltől érkezett. Ez talán nem kellemes másoknak hallani, de meg kell állapítani: nem az Európai Bizottság adta meg a válaszokat és a megoldást” – figyelmeztetett Fillon.

Kényelmetlen lenne

A pénteki francia napilapok árulkodónak nevezték a szocialista kormányzat hallgatását, és válaszra szólították fel a kabinetet.A Le Figaro szerint alig három nappal a nemzetgyűlési választások előtt Francois Hollande számára kényelmetlen lenne a vita a politikai unióról, miután a Szocialista Párt megosztott a kérdésben, s az elnökválasztási kampányban is kerülték a témá t.

A Le Monde szerkesztőségi írása szerint az euróválság tanulságaként Merkel által megfogalmazott üzenet egyértelműen az új francia elnöknek szólt. „A közös valutával rendelkező országoknak fel kell adniuk költségvetési szuverenitásuk egy részét. Monetáris kérdésekben a kétértelműség rombol, nem épít” – hangsúlyozta a liberális lap. Hozzátette: „Hollande az euró két atyjának, Jacques Delors-nak és Francois Mitterrand-nak a szellemi gyermeke. Nem kérdés, hogy mi lesz a válasza Merkelnek. Igent kell mondania erre a kis föderális lépésre az euró megmentése érdekében”.

Ismeretes, hogy a német kancellár egy csütörtöki interjúban kifejtette, költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni. Angela Merkel hozzátette, a schengeni rendszer és az euróövezet is a kétsebességes integráció következménye, ez az elv pedig a következő időszakban még erősebben érvényesül majd.
Fokozatosan egyre több „kompetenciát kell átadni Európának”, és a nyitottságot ugyan meg kell tartani, de nem lehet „egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország még nem akar továbbmenni”.

Eközben a brit pénzügyminiszter közölte, a valutauniók „könyörtelen logikája” azt diktálja, hogy az euróövezetnek bankunióra és szorosabb költségvetési integrációra van szüksége, hozzátéve, hogy a spanyol bankrendszer problémáit „azonnal” meg kell oldani


A bankunió felé


Ismert, a bankunió megvalósítását elősegítő javaslatokat terjesztett elő az Európai Bizottság szerda délelőtt. A javaslatok célja az esetleges későbbi bankválságok kezelésének szabályozása. Az intézkedések José Manuel Barroso elnök megfogalmazása szerint lépést jelentenek a bankunió irányába, Michel Barnier témafelelős biztos szerint pedig változtatnak azon, hogy a nehéz helyzetbe került pénzintézetek megmentésének költségeit az adófizetők viseljék.

Egyébként a német kormánytisztviselők szerint intenzíven dolgoznak egy olyan konstrukción, amely lehetővé tenné a spanyol bankok feltőkésítését anélkül, hogy kívülről gazdasági szükségintézkedéseket kényszerítenének a madridi kormányra. Berlin annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy a segélyösszeget a spanyol bankmentő alapnak (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria – FROB) utalják át, ezzel is demonstrálva, hogy a probléma a bankrendszerre korlátozódik. Angela Merkel hétfőn elmondta: egyre jobban aggódik az euró miatt, és jobbnak látná, ha a spanyolok behúzódnának az EU mentőszárnyai alá. Németország ettől azt remélné, hogy csökkennének a pénzpiaci turbulenciák, és enyhülne a „fertőzésveszély” is az euróövezetben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.