Átlagosan 12 ezer forint lesz a nyugdíjprémium

MTI

2017. október 12., csütörtök 17:55, frissítve: csütörtök 20:32

A gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az idén először nyílik lehetőség az idősek számára nyugdíjprémium kifizetésére – közölte Varga Mihály a Senectus Idősek Otthona csütörtöki ünnepségén Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: a Fidesz–KDNP-kormány mindig fontosnak tartotta az idősek életkörülményeinek javítását, 2010-ben egyik első intézkedésük a nyugdíjak értékének megőrzésére, annak garantálására irányult. Varga Mihály elmondta: idén nemcsak a nyugdíjak inflációs korrekciója történik meg, hanem először nyílik lehetőség nyugdíjprémium kifizetésére. Ez egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében éves szinten mintegy 12 ezer forintnyi, az inflációs korrekció nyomán a nyugdíjba beépülő emelést és plusz mintegy 12 ezer forint egyszeri kifizetését jelenti. „Az emelt nyugdíjat, illetve a prémiumot novemberben kapják meg a nyugdíjasok” – mondta Varga Mihály. A legutóbbi kormányinfón pedig Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról: dolgoznak azon, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak a nyugdíjasok, ez a következő hónapok gazdasági adatain múlik.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek. Az idei első félévben a GDP növekedése 3,6 százalék volt, a kormány előrejelzése az egész évre 4,1 százalék. Az idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban. Az idén januárban a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

A szerkesztő ajánlja