Ausztriába már nem megy a Déli Áramlat

BL

2012. május 25., péntek 22:59

Az orosz Gazprom lemond arról, hogy a Déli Áramlat gázvezetéket Ausztriáig építse – derül ki a cég lapjában megjelent cikkből, amelyet az ITAR-TASZSZ hírügynökség idézett.

Ez azt jelentené, hogy a vezeték csak az olasz–osztrák határig, Tarvisióig fut majd. Korábban a projektben részes olasz ENI vezérigazgatója, Paolo Scaroni már közölte ezt a szándékot, de megjegyezte, hogy erről – a Gazprom és partnerei előjogaként – azok az országok döntenek, amelyek területén a gázvezeték szárazföldi szakasza áthalad.   

Kilencmilliárd euróra becsülte a Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték oroszországi szakaszának költségét – közölte két napja Jaroszlav Golko, a cég beruházási igazgatója szerdán Moszkvában, a Gazprom sajtótájékoztatóján. Az MTI azon kérdésére, miszerint beindul-e a Déli Áramlat gázvezeték építése decemberben, a jelen lévő vezető szakemberek nem kívántak válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy az Európát ellátó földgázszállító rendszer megvalósításának kérdéséről a Gazprom felső vezetése ad majd tájékoztatást a június közepére tervezett sajtórendezvényen. Mint a Nyefty Rossziji energetikai hírportál hozzáteszi: korábban a Déli Áramlat teljes szárazföldi szakaszának bekerülési költségét 5 milliárd euróra becsülték, a tenger alatti szakaszét pedig 10 milliárd euróra.

Az RBK daily orosz üzleti napilap értesülése szerint a Gazprom mindeddig nem kapta meg az engedélyt a gázvezeték orosz területen átmenő szakaszának építésére. A gond a Fekete-tenger partján, Krasznodar megyében lévő kiemelt szövetségi üdülőhely, Anapa körül merült fel, amely beleesik az építési területbe. Ha a gázcég május végéig nem kapja meg az engedélyt, csúszhat a Déli Áramlat építésének decemberre ígért kezdete.

Kedden a Gazprom sajtószolgálata arról adott ki közleményt, hogy az igazgatótanács megerősítette, miszerint minden a tervek szerint halad, és decemberben megkezdik a Déli Áramlat építését. A földgázszállítás megindítását az új vezetéken 2015-re tervezik. A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója április 17-én Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Gazprom tájékoztatása szerint szó volt a Déli Áramlatról is. A magyar kormányfő április 23-án Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a Déli Áramlat földgázvezeték magyar területet is érint.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.