Az adócsökkentés a cél

WA

2012. július 10., kedd 07:36, frissítve: kedd 08:38

Varga Mihály szerint a kormány megállapodást akar az IMF-fel és az EU-val, erre törekszik már november óta. Az egykulcsos adó azonban az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint olyan sarokpontja a gazdaságpolitikának, amelyben csak nagyon nehezen tudna engedni a magyar kormány.
Július 17-én Budapesten megkezdődnek Magyarország pénzügyi tárgyalásai az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Varga Mihály kemény tárgyalásokra számít a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

„Az egykulcsos adóban én nem látok túlságosan nagy mozgásteret a magyar kormány részéről, de nyilván meghallgatjuk, hogy mi a probléma, mi a kifogás ezzel az adórendszerrel kapcsolatban” – mondta Varga Mihály hétfőn az m1 Az Este című műsorában. Hozzátette: hároméves átmenet után, 2013-ban lesz először tiszta formájában egykulcsos 16 százalékos arányos adó. A szuperbruttó kivezetésével pedig lehet, hogy az államnak kevesebb bevétele lesz, de az adókiesés a gazdasági növekedés révén ellensúlyozható, azáltal, hogy akinél több pénz marad, az többet fogyaszt vagy beruház.

Arra a kérdésre, kategorikusan ki tudja-e jelenteni, ha ingatlanadót vagy vagyonadót kér az IMF, abba nem megy bele a kormány, Varga Mihály azt válaszolta: ha ezek a kérdések előkerülnének, a magyar kormány meg fogja vizsgálni a témát, de több mint biztos abban, hogy egyelőre nemleges választ tudnak adni. A magyar gazdaság most olyan pályára került, ahol nem az adóemelést, hanem az adócsökkentést szeretnék megvalósítani. Továbbá ezek az adók nincsenek előkészítve, néhány ügyben pedig alkotmánybírósági döntés született. „Nem hiszem, hogy a Valutaalap ne mérlegelné azt, hogy ha ilyen kérdéssel előjön, akkor erre milyen választ tud kapni” – mondta.

A tranzakciós illetékről

Döntött a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről hétfőn a parlament, a fizetési kötelezettséget az eredeti tervekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztve. Orbán Viktor múlt hétfői parlamenti felszólalásában közölte, a pénzügyi tranzakciós illeték biztosít költségvetési forrásokat a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervéhez.

A tranzakciós adóról szólva kifejtette, az Európai Bizottság és az IMF alapvetően a jegybanktörvény módosításától tette függővé, hogy a tárgyalások elkezdődjenek, biztos azonban abban, mivel ez igen tekintélyes részét érinti az adóbevételeknek, meg fogják kérdezni, hogy ez mi is pontosan.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a tranzakciós adó nem sérti a jegybank függetlenségét. A magyar kormány, amikor megtette ezt a javaslatát, mérlegelte hatásait – jelentette ki a tárca nélküli miniszter.

Az elmúlt években sok olyan helyzet volt, amikor az államnak meg kellett térítenie a jegybankban keletkezett veszteséget – emlékeztetett –, ez a függetlenséget semmilyen módon nem befolyásolja. Az állam nem kívánja eldönteni a jegybank helyett, hogy milyen módon alkalmazza ezt az adót, saját maga fogja eldönteni ezt a kérdést. Ne zárjuk ki azonban azt a lehetőséget sem, hogy a jegybankban úgy döntenek, hogy mégis valamilyen köztes megoldást találnak, és valamit áthárítanak ebből – mondta Varga Mihály.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.