Az adóelkerülés mellett az ellenzék?

tt

2012. április 6., péntek 13:15

A német ellenzék elutasítja, az Európai Bizottság pedig vizsgálja az adóelkerülés megakadályozását célzó 2011-es német–svájci egyezményt, amelytől a berlini vezetés milliárdos nagyságrendű bevételt remél.

A megállapodást szerdán Bernben módosították, az előző évben rögzített adókulcsokat magasabbra emelték, így a németországi illetőségű magánszemélyek által svájci pénzintézeteknél elhelyezett, és a német adóhatóság elől eltitkolt eszközökre nem 19 és 34 százalék közötti adót vetnek ki, hanem – az összeg nagyságától és az elhelyezés óta eltelt idő hosszától függően – 21 és 41 százalékos adót. A tíz évre visszamenőleg kivetendő adó beszedéséről a svájci pénzügyi igazgatás gondoskodik, amely azután átutalja az összeget Németországnak.
Az eljárás anonim, vagyis a pénzüket Svájcba menekítő németek legalizálják a megtakarításukat, és továbbra sem kell felfedni kilétüket. Becslések szerint összesen 130 és 180 milliárd eurót helyezhettek el német magánszemélyek Svájcban adókerülés céljával.

A megállapodás alapján az adót 2013-ban vetik ki, és ugyancsak 2013-tól kezdve a német illetőségű magánszemélyek megtakarításait legalább akkora adóval terhelik, mint a Németországban tartott megtakarításokat.

A berlini pénzügyminisztérium szerint ezzel pontot lehet tenni az ügy végére, amely 2010-ben kezdődött, amikor a német pénzügyőrség megvásárolt egy CD-t tele a Crédit Suisse svájci nagybank adóelkerüléssel gyanúsítható német ügyfeleinek adataival.

Az Európai Bizottság azonban közölte, hogy megvizsgálja a megállapodást, a német ellenzék pedig jelezte, hogy a módosított egyezményt sem tartja megfelelőnek. Sigmar Gabriel, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták (SPD) elnöke úgy vélte, a megegyezés „pofon a tisztességes adófizetőknek” és a jogállamiságnak, hiszen az az üzenete, hogy aki elég gazdag, az nyugodtan csalhat az adóval, mert meg lehet vásárolni a büntetlenséget. Hozzátette: az sem helyes, hogy az egyezmény csak 2013-ban lép érvénybe, mert addigra már árkon-bokron túl vannak az adócsalók. Az ellenzék támogatása nélkülözhetetlen, mert a törvénybe iktatáshoz az ellenzéki többségű törvényhozási felsőházban is (Bundesrat) el kell fogadtatni a javaslatot.

Az adóelkerüléssel gyanúsítható németek adatait tartalmazó CD 2010-ben kezdődött ügye még mindig feszültséget okoz a két ország között, a napokban például Svájcban elfogatóparancsot adtak ki a CD beszerzésében közreműködő német pénzügyőrök ellen banktitok megsértése és gazdasági kémkedés gyanúja miatt. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter védelmébe vette az érintetteket, azt mondta, jó munkát végeztek. Schäuble egyben visszafogottságra szólított fel a Svájccal folytatott vitában, intelmét azonban nem mindenki vette figyelembe, a Bild című bulvárlap például feljelentette Simonetta Sommaruga svájci igazságügyi minisztert, egyebek mellett adócsalásban való bűnrészességre hivatkozva.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.