Az áruház előtt tüntetnek a bérkompenzáció elmaradása miatt

2012. április 6., péntek 13:03

Demonstrációt tart pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a Metro Kereskedelmi Kft. budaörsi áruházánál a bérkompenzáció elmaradása miatt.

Buday Pálné, a KASZ alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: reggel 6-tól este 8-ig tiltakoznak.

A húsz autóval történő demonstrációhoz a Metro dolgozói mellett bárki csatlakozhat – fűzte hozzá.

Az alelnök elmondta, hogy délelőtt 10 órakor átvette petíciójukat a cég képviselője. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy az idén egy munkavállalójuknak sem lehet kevesebb a nettó keresete, mint 2011-ben.

Buday Pálné kifejtette: a 2012-es bérfejlesztésről szóló tárgyalások hónapok óta eredménytelenek, nem született egyezség a szakszervezet és a vállalat vezetősége között. Ezenkívül a cég német vezetése nem a szakszervezettel kíván megállapodni, hanem az üzemi tanáccsal kötött egyezségre hivatkozik.

Ismertette: a szakszervezet azt kérte, hogy az elvárt, de eddig elmaradt béremelésért „cserébe” a munkavállalók januártól visszamenőleg kapjanak vásárlási kedvezményt helyi utalvány formájában, ám a cég ezt az ajánlatukat elutasította, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a dolgozók csak áprilistól kapják meg ezt a vásárlási kedvezményt.

A Metrónál az MTI-nek elmondták: átvették a petíciót, amelyet áttanulmányoznak, és reagálni fognak rá. A cég közölte azt is, hogy a demonstráció támogatottságát jól jelzi, hogy a résztvevők között csak néhány metrós munkavállaló van.

A Metro megerősítette szerdai közlését, miszerint nagyon sajnálják, hogy még nem sikerült megállapodni a szakszervezet képviselőivel, holott a vállalat üzemi tanácsával, amely a teljes állomány 90 százalékát képviseli, ez már több hete megtörtént.

A cég hangsúlyozza, hogy április elsejétől a szakszervezettel való megállapodás hiánya ellenére is bevezette az üzemi tanács által elfogadott verziót, azaz 5000 forintos vásárlási utalványokat kapnak a dolgozók. Ez körülbelül nettó ötszázalékos fizetésemelésnek minősül.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.