Az áruház előtt tüntetnek a bérkompenzáció elmaradása miatt

WL

2012. április 6., péntek 13:03

Demonstrációt tart pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a Metro Kereskedelmi Kft. budaörsi áruházánál a bérkompenzáció elmaradása miatt.

Buday Pálné, a KASZ alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: reggel 6-tól este 8-ig tiltakoznak.

A húsz autóval történő demonstrációhoz a Metro dolgozói mellett bárki csatlakozhat – fűzte hozzá.

Az alelnök elmondta, hogy délelőtt 10 órakor átvette petíciójukat a cég képviselője. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy az idén egy munkavállalójuknak sem lehet kevesebb a nettó keresete, mint 2011-ben.

Buday Pálné kifejtette: a 2012-es bérfejlesztésről szóló tárgyalások hónapok óta eredménytelenek, nem született egyezség a szakszervezet és a vállalat vezetősége között. Ezenkívül a cég német vezetése nem a szakszervezettel kíván megállapodni, hanem az üzemi tanáccsal kötött egyezségre hivatkozik.

Ismertette: a szakszervezet azt kérte, hogy az elvárt, de eddig elmaradt béremelésért „cserébe” a munkavállalók januártól visszamenőleg kapjanak vásárlási kedvezményt helyi utalvány formájában, ám a cég ezt az ajánlatukat elutasította, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a dolgozók csak áprilistól kapják meg ezt a vásárlási kedvezményt.

A Metrónál az MTI-nek elmondták: átvették a petíciót, amelyet áttanulmányoznak, és reagálni fognak rá. A cég közölte azt is, hogy a demonstráció támogatottságát jól jelzi, hogy a résztvevők között csak néhány metrós munkavállaló van.

A Metro megerősítette szerdai közlését, miszerint nagyon sajnálják, hogy még nem sikerült megállapodni a szakszervezet képviselőivel, holott a vállalat üzemi tanácsával, amely a teljes állomány 90 százalékát képviseli, ez már több hete megtörtént.

A cég hangsúlyozza, hogy április elsejétől a szakszervezettel való megállapodás hiánya ellenére is bevezette az üzemi tanács által elfogadott verziót, azaz 5000 forintos vásárlási utalványokat kapnak a dolgozók. Ez körülbelül nettó ötszázalékos fizetésemelésnek minősül.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.