Az egyre vészesebb munkaerőhiány miatt kivonulhat a Samsung Szlovákiából

MN

2018. január 11., csütörtök 14:11, frissítve: csütörtök 14:27

Már a Samsung is hátat fordítana Szlovákiának – ezzel a címmel jelent meg az Új Szó portálján a Sme napilap értesülése, amely szerint a televíziót is gyártó cég távozni készül szomszédunktól. A cikk szerint Szlovákiában hasonló gondokkal küzdenek, mint Magyarországon, vagyis a munkaerőhiány miatt már több ezer állásra képtelenek szakképzett munkaerőt találni a cégek. Ezt pedig a külföldi munkaerő egyre nagyobb beáramlásával sem képesek pótolni.

„Több társaság a bérek növelésével próbálja meg elszippantani a szakképzett dolgozókat a versenytársaitól, olyanok is akadnak azonban, amelyek már a kivonulást fontolgatják. A Sme napilap által megszellőztetett információk szerint ez utóbbiak közé tartozhat az ország egyik legnagyobb beruházója, a dél-koreai Samsung. A napilap három, egymástól független – ügyvédi, személyzeti és ipari – forrásra hivatkozva tette közzé a hírt, miszerint az elektronikai cég gyártásának legalább egy részét külföldre helyezné át, arra hivatkozva, hogy Szlovákiában egyre kiélezettebb az alkalmazottakért folytatott harc” – idézi az értesülést az Új Szó.

A Samsungnak két üzeme van Szlovákiában: Galántán és a Nagyszombat melletti Vedrődön (Voderady). Az előbbi 2002 óta működik, az utóbbit öt évvel később kezdték el építeni. Együttesen pár ezer embernek adnak munkát. A Samsung problémája, írják, hogy elsősorban betanított munkásokról van szó, vagyis nem lehet nagyobb hozzáadott értéket biztosító gyártásról beszélni. Márpedig ez esetben a bérek növelése nem számít a legnyereségesebb megoldásnak.

A Samsung számára az olcsó külföldi munkaerő jelentené a kiutat, ezt azonban a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé. Több elemző ezért úgy véli, a Samsung nyomást gyakorolna a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok liberalizálására.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.